Balans vinden in crisistijden

Pieter Peelen
29 mrt 2020

Een gastblog van Margo Groeneveld

Juist in tijden van stress is het belangrijk elkaar te helpen en voor elkaar te zorgen. Er bestaat zoiets als co-regulatie, oftewel bij grote emoties kun je elkaar helpen om daarmee om te gaan. Zo zitten wij mensen ook van nature in elkaar, ons zenuwstelsel komt tot rust in bijzijn van anderen. Je ziet al dat dat leidt tot vele mooie saamhorige en verbonden initiatieven.

Deze tijden, waarin het Corona-virus om zich heen grijpt, brengen angst en onzekerheden met zich mee. Daar gaat iedereen op een andere manier mee om. De een schiet in de actiestand, treft maatregelen en pakt door. Een ander wordt meer overvallen door wat er gebeurt, en zoekt naar manieren om ermee om te gaan. En sommigen willen het liefst de dekens over zich heen trekken, wachtend tot de rust weerkeert.

Naast dat er nu keihard gewerkt wordt aan het terugdringen van de groei van het aantal zieken (#flattenthecurve), het vergroten van ziekenhuiscapaciteit en het realiseren van allerlei noodzakelijke acties om de impact van Corona te beteugelen, is het ook zaak jezelf niet te vergeten. En stil te staan bij wat jij nodig hebt om in deze tijden je goed te blijven voelen.

Allereerst enkele (niet onbekende) basics:

Pak (zoveel als kan) je 8 uur slaap.

Met een wakker en uitgerust hoofd denk je helderder, maak je betere beslissingen en geef je je lichaam tijd om te herstellen. Broodnodig in deze tijd.

Eet en drink goed.

Stress kan effect hebben op je eetlust. Gezond eten en voldoende water drinken komen lager op de prioriteitlijst. Ze helpen je echter om gezond en fit te blijven. Het kan best een paar dagen wat minder, maar dit duurt geen paar dagen. Je lijf heeft deze gezonde basis nodig.

Blijf bewegen.

Ook als je veel thuis zit. Er zijn voldoende sport- en beweegapps. Een wandeling maken in de zon op een rustige plek, op een rustig moment mag ook gewoon. Of dans en zing. Het helpt ook om emoties als machteloosheid, angst en boosheid kwijt te raken.

Daarnaast mogen we de emotionele kant niet vergeten. Misschien wel juist nu. Om elkaar beter te begrijpen en beter te kunnen helpen. Dus:

Wees geïnteresseerd

Vraag aan je naasten, aan vrienden en je collega’s hoe het gaat. Wees daarbij open en nieuwsgierig, luister met aandacht naar wat ze delen. Je zult verrast zijn wat er in anderen omgaat.

Wees behulpzaam

Vraag wat een ander nodig heeft. Lang niet altijd hebben mensen een oplossing nodig. Dus vul niet in, iedereen is, werkt en denkt anders. De een heeft tijd nodig, de ander beweging, een ander nabijheid.

Geef en neem

Draai daarna de rollen om. De een heeft nu geluisterd, nu mag de ander delen.

Je zult merken dat iedereen zich na een gesprek op basis van deze handvaten meer begrepen en rustiger voelt. En deze tijden van stress beter aankan. En dat is precies wat we nodig hebben. Dus wees er voor elkaar en stay safe!