Leansessie MAD Tooling 13-04-2011

Martin Bovenschen, MAD Tooling

In de provincie Utrecht loopt er een fantastisch initiatief, dat heet ‘Mijn Bedrijf 2.0’. Via dit initiatief kunnen ondernemers worden ondersteund door adviseurs om ‘slimmer werken’ te leren toepassen binnen hun bedrijf. Eén van die ondernemers was Martin en één van die adviseurs was Pieter van No Nonsancy.

Pieter heeft Martin met een aantal zaken geholpen, waarvan het belangrijkste was om het planningsproces te verbeteren in de productie van MAD Tooling. Lees hier wat Martin ervan vond.

“Helaas worden wij, als productiebedrijf, nogal beperkt door het ondersteunende IT-systeem dat geënt is op een handelshuis. Dat maakt dat een productieplanning niet mogelijk is in ons systeem. En dat gaf bij ons behoorlijke issues rond het voor elkaar krijgen van de productieplanning. Door die issues verscherpten de onderlinge verhoudingen tussen verkoop, planning en productie. En zo kom je in een negatieve spiraal.

Via een traject van ‘Mijn Bedrijf 2.0’ hebben we daar gelukkig met Pieter aandacht aan kunnen besteden. Via een procesmappingsessie hebben we gezamenlijk de problemen in het hele proces in kaart gebracht. Daarnaast hebben we bepaald wie er met welke problemen aan de slag ging om ze op te lossen. Tijdens de sessie was er niet alleen oog voor de harde kant van het verhaal. Door dit met elkaar te bespreken ontstond er ook weer meer gemeenschappelijkheid. De verantwoordelijkheid voor het hele proces draag je immers samen.

Een aantal weken na de sessie ben ik met Pieter letterlijk door het proces gaan lopen. Onderweg zagen we dat er al een hoop problemen waren opgelost, maar dat er ook nog wat nieuwe zaken konden worden toegevoegd aan de actielijst. Daarnaast werd het door de mensen gewaardeerd dat we interesse toonden in hun specifieke problemen in het werk.

Uiteindelijk hebben we 42 acties gedefinieerd die bijdroegen aan het oplossen van dit probleem. Daarvan zijn er nu 22 afgerond en is de rest geborgd in overleg met de betrokken partijen van MAD Tooling intern. Zo ook de IT-technische oplossing.

Sinds afgelopen zomer (2011) is bij ons het aantal bestellingen weer aan het groeien en we hebben echt serieuze pieken in de vraag gehad. Problemen in de planning heeft dit, vooralsnog, niet gegeven. Mede omdat we er samen hard aan hebben gewerkt!

De samenwerking met Pieter in dit traject was erg plezierig. Ik heb zelf ook veel gehad aan de ervaring van Pieter als manager in het bedrijfsleven. De no-nonsense aanpak die door Pieter wordt uitgedragen is inderdaad ook helemaal doorleefd; hij doet wat hij zegt en zegt wat hij doet. Absoluut een aanrader!

Heeft het verhaal van Martin je geïnspireerd?
In een persoonlijk gesprek kunnen we je meer vertellen over hoe we deze klanten hebben geholpen en onderzoeken wat we voor jou zouden kunnen betekenen.

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via 030-8887125, pieter@nononsancy.nl of laat je gegevens achter en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op!