, , , , , , , , , , , , , ,

Hoe jouw goede voornemens dit jaar wél kunnen slagen

, , , , , , , , , ,

Checklist: waar moet je aan denken om 2017 met een gerust hart af te sluiten?

, , , , , , , , , , , , , ,

Maatwerk of standaardisering: wat past bij jouw onderneming?

, , , , , , , , , , ,

Hoe speel je als MKB’er in op personalisatie?

, , , , , , , , , ,

Top 5 Quick Wins van een accountancy inventarisatie

, , , , ,

14 lessen voor ondernemers van Cruyff (eerste helft)

Dat Johan Cruyff de beste voetballer is die Nederland ooit heeft gehad, staat vast. Als je zijn autobiografie leest, wat ik iedereen wil aanraden, wordt duidelijk dat zijn visie op voetbal eigenlijk een visie op het leven is. En dus ook op ondernemerschap.

Graag deel ik, naar eigen interpretatie, 14 lessen van Cruyff met je. Voor goede zelfreflectie, zoals een goed ondernemer dat behoort te doen!

  1. Koester je talent

Steek je tijd vooral in zaken waar je goed in bent en die je ook leuk vindt om te doen. Zorg er voor dat je er alles aan doet om er nog beter in te worden. Het heeft geen zin om te gaan achterhalen waarom je daar goed bent, steek er al je tijd in om het verder te ontwikkelen.

Als je geen onvoorwaardelijke liefde voelt voor wat je doet, heroverweeg dan de keuze om te doen wat je doet. Uiteindelijk word je alleen gelukkig als je echt in je kracht staat.

  1. Houd vast aan je visie

Geloof in de wijze waarop jij het spel wilt spelen. Ook al verklaart iedereen je voor gek, blijf achter jouw spelopvatting staan. Zorg er wel voor dat je handelt naar wat je zegt te willen doen.

Vasthouden aan je visie betekent niet dat je deze niet moet doorontwikkelen. Stop veel energie in het verder doorontwikkelen en verfijnen van je werkwijze. Maak daarbij gebruik van mensen die veel meer verstand hebben van zaken waar jij geen verstand van hebt en die voor jou van waarde kunnen zijn.

  1. Duidelijkheid door persoonlijkheid

Zorg er voor dat je je visie vertaalt in regels en normen voor alledag. Maak die dusdanig dat je de opvatting van je spel ook doorzet in het dagelijks leven en in de wijze waarop je zaken doet.
Zorg er dus voor dat je authentiek kan zijn en dat de mensen om je heen dat ook zo voelen, zien en horen. Vraag van iedereen de discipline om te leven naar de regels en normen en handhaaf die discipline ook met elkaar.

  1. Denk vooruit

Voordat je de bal ontvangt moet je al weten waar hij naar toe moet. Je hebt niet altijd de tijd om te handelen. Handelen vanuit een visie vergemakkelijkt het maken van keuzes. Oefenen door het bepalen en uitwerken van scenario’s zorgt voor zakelijke handelingssnelheid. En dus voor zakelijk balbezit, waardoor je concurrent niet kan scoren.

  1. Het einddoel is klantenbinding

Een serieuze ondernemer doet het uiteindelijk allemaal voor de fans, in jouw geval je klanten dus. Zorg er dus ook voor dat je je klanten bindt. Zodat als je een keer een “mispeer” maakt, ze niet meteen bij je weglopen. Anders zijn het geen fans….

Binnenkort de tweede helft!

,

Parkeer de P’s!

In menig ondernemersplan staan ze in het standaard template; de good old 4 P’s van de marketingmix. In 1949 is er door marketinggoeroe Borden voor het eerst over gepubliceerd. In de jaren daarna is er nog menige P aan toegevoegd en zijn de P’s eigenlijk een instituut op zich geworden.

Maar… hoe relevant zijn prijs, product, promotie en plaats eigenlijk nog in deze tijd? En wat werkt er nu dan wel? Of is er niks veranderd in de wereld sinds 1949?

Klassieke marketing
Marketing in zijn oorsprong bestaat uit activiteiten die je doet om de mate waarin je verkoopt te bevorderen. De klassieke marketing gaat uit van een marketingplan dat wordt gesmeed met de P’s als ingrediënten.

Vanuit die oorspronkelijke gedachte bedenkt de marketeer hoe iets verkocht moet worden en geeft hij/zij tools aan de verkoper om het te gaan doen.

Anno 2015
De context waarbinnen bovenstaand proces zich afspeelt, is de afgelopen jaren sterk veranderd. Een aantal voorbeelden:

Van B2B en B2C naar M2M
Het onderscheid tussen klassieke B2B en B2C modellen is veranderd. Consumenten laten zich steeds minder bedonderen en gebruiken het internet als bron van kennis daarvoor. Ondernemers zoeken meer duurzame verbindingen doordat ze slechte jaren hebben ervaren. Mensen doen tegenwoordig steeds meer zaken met mensen: M2M.

“Proof over promise”
Door de vertrouwenscrisis van de afgelopen 7 jaar maak je het verschil in verkoop door te overtuigen op basis van ervaringen van anderen. Onderzoek toont aan dat dit 7 maal effectiever is dan ‘old school’ promotie. Je hebt nu dus pas iets verkocht als de kopende partij op zijn minst de verwachte waarde heeft ervaren.

Waarom boven wat
Ik denk dat minimaal 95% van alle producten en diensten die worden verkocht niet uniek zijn. Doordat we steeds meer in contact staan met elkaar, is een alternatief zo gevonden. Besef je goed: mensen doen steeds meer zaken met je om wie je bent in plaats van wat je verkoopt.

Verbonden wereld
Waar je 5 jaar geleden nog via 6 schakels in je netwerk je met iedereen in de wereld kon verbinden, is dat momenteel al gedaald naar 4,3 schakels. We staan steeds meer in contact met elkaar, ook over de landsgrenzen heen. Dat maakt de P van plaats steeds minder relevant. Ook voor de retailer op de hoek.

Wil je weten hoe je bovenstaande zaken voor jezelf in kaart kunt brengen?
Zodat je daar beter op kunt sturen? Neem dan gerust contact met ons op! Je kunt ons bereiken op info@nononsancy.nl of 030 – 888 7125.