Zet uw doelen op papier!

Pieter Peelen
19 feb 2012

Vorig jaar heb ik me zo verbaast over het feit dat 70% van de ondernemers geen doelen op papier heeft staan, dat ik daar dit jaar een serie blogs aan wil wijden. Het doel van die serie is u enerzijds bewust te maken van het belang van doelen stellen. En anderzijds u tips te geven voor hoe u dit het beste kunt aanpakken.

In deze eerste blog aandacht voor de noodzaak van doelen stellen. Als u echt meer uit uw business wilt halen dan is doelen stellen de eerste stap.

LEVEN OF GELEEFD WORDEN

Doelen stellen gaat eigenlijk over keuzes maken. Door een doel te kiezen, kiest u bewust voor een focus. U gaat uw tijd en energie stoppen in iets waar u in gelooft! Mooier kan toch bijna niet?

U kunt er ook voor kiezen om geen keuze te maken. Dan moet ik u wel iets toevertrouwen: de keuze zal dan voor u worden gemaakt. Al uw tijd en energie gaan op aan mensen die wel een keuze maken. En die mensen gaan dus hun doelen halen. En u zit eind december 2012 aan de oliebollen te beschouwen wat 2012 u heeft gebracht… waarschijnlijk heel weinig.

REFLECTIE

Voelt u zich nu zoals hierboven is beschreven? Zeker geen doelen op papier gezet. Heeft u wel doelen op papier gezet voor 2011? Kijk daar dan nu eens naar. Stel uzelf de volgende vragen:

  • Welke doelen heb ik gehaald?
  • Wat moet er gebeuren om niet gehaalde doelen wel te halen?
  • Welke overwinningen op mijzelf heb ik behaald?
  • Welke niet?
  • Wat kan/moet ik dit jaar aan doelen meenemen naar volgend jaar?
  • Welke kan ik afsluiten? (en dat natuurlijk gaan vieren!)
  • Hoeveel ruimte geeft dat voor nieuwe doelen?

U zult zien dat u heel veel informatie haalt uit het beantwoorden van deze vragen. Schrijf uw antwoorden op de vragen echt op. Deze informatie gaat u heel erg helpen bij het stellen van uw doelen. Gun uzelf de rust en ruimte buiten de waan van de dag om dit te doen. Dit is zo belangrijk voor uw resultaat!