Wij zijn genomineerd!

Pieter Peelen
12 okt 2017

“Wij zijn genomineerd!” Het is een tekst die we veel terug zien komen in reclame- en marketinguitingen. Naast een stijging in het aantal uitgereikte awards (elk jaar komen er weer nieuwe contests bij), zien we ook een trend in de communicatie van nominaties en het winnen van awards. Met teksten als “wij zijn genomineerd”, “verkozen tot beste…”, “winnaar van award X” maken bedrijven steeds vaker duidelijk dat ze goed presteren. En die erkenning loont!

Ten eerste omdat de prijs zorgt voor publiciteit. Van de gewonnen prijzen is de ‘gratis’ publiciteit vaak de belangrijkste. Via het evenement waar de award uitgereikt wordt, via de eigen media van de award, via nieuwsberichten en ten slotte door wat de winnende bedrijven er zelf mee (moeten) doen.

Ten tweede straalt het winnen van of het nomineren voor een award kwaliteit uit. Net als een keurmerk laat een gewonnen award zien dat je op een bepaald vlak excelleert. Dit kan gaan om de producten of diensten die je aanbiedt, maar ook om service, duurzaamheid, innovatie, reclame, klanttevredenheid, ICT, enzovoorts. Zo laat jij je concurrenten achter je en trek je extra klanten aan.

Denk je nu: leuk zo’n award, maar daar kom ik toch nooit voor in aanmerking? Dan denk je verkeerd; het begint namelijk bij jezelf! Vaak zijn er zeer specifiek of branche gerichte prijzen waar ook de kleinere of startende bedrijven voor in aanmerking komen. Je wordt meestal niet zomaar benaderd om in aanmerking te komen voor een award, meestal moet je jezelf aanmelden. Het is dus zaak dat je er zelf achteraan gaat en je voor zo’n nominatie aanmeldt!

Hoe? Dit zijn 5 plekken waar je kunt zoeken naar een award waar jij misschien wel voor in aanmerking komt:

  • Zoek op awards bij branche verenigingen. Je kunt zelf op bij jou bekende brancheverenigingen zoeken, maar ook simpelweg googlen.
  • Zoek op awards bij grote leveranciers. Binnen accountancy hebben bijvoorbeeld IT leveranciers Exact en Yuki een award.
  • Zoek awards op een gebied waarin jij excelleert. Bijvoorbeeld groei, innovatie of sociale betrokkenheid.
  • Zoek een award op een eigenschap van jouw bedrijf, bijvoorbeeld dat het een familiebedrijf of juist een start-up is.
  • Zoek awards binnen jouw provincie. Vaak vind je een overzicht waarin meerdere awards staan, bijvoorbeeld wanneer je ‘award utrecht’ zoekt.

Dus probeer het eens een keertje, waarom niet? Kom je niet zo ver, dan is dat ook geen probleem. Dan probeer je het later gewoon nog eens. Zelfs door de eerste ronde komen is al een leuke prestatie. Dit mag je dan ook aan iedereen laten weten!