Werkt jouw proces voor jou of werk jij voor je suboptimale proces?

Pieter Peelen
30 jan 2016

Een werkend proces. Wanneer is er nu sprake van een werkend proces? Jij als ondernemer hebt dit proces vast en zeker in je hoofd zitten. Heb je dat proces ook duidelijk op papier gezet?

Waarom zou je dit proces op papier zetten? Het werkt toch? Maar weet je ook hoe het werkt? Wij ervaren dat de meeste ondernemers dit niet doen en dus waardelekken hebben in hun proces waar ze vaak zelf geen weet van hebben.

Zet je proces op papier! Zo identificeer je snel handelingen die momenteel wel tijd kosten, maar geen waarde creëren. Vraag je bij die handelingen af waarom je ze eigenlijk uitvoert.

Hoe doe je dit het best?

1. Definieer het grote geheel 

Begin met het definiëren van de hoofdmoten. Onder deze hoofdmoten hangen vaak meerdere kleine processen. Definieer die ook.

Voorbeeld:
– hoofdmoot: marketingproces
– subproces: schrijven en publiceren van blogs

2. Houd het klein

Stoeien met een klein proces is veel eenvoudiger dan met een groot proces. Ga aan de slag met processen waarin maximaal 6 processtappen zitten. Om je een beter idee te geven: zorg er voor dat de procesplaat op 1 A4 past.

3. Breng de huidige situatie in kaart

Breng het proces in beeld door de huidige situatie in beeld te brengen. Kijk per stap niet alleen naar de stap zelf maar ook in hoeverre de stap wordt ondersteund met hulpmiddelen en in hoeverre er duidelijkheid bestaat in je team over de uitvoering van de stap.

4. Bepaal de waardelekken

In elk goed lopend proces zit “flow” en wordt er niks verspild. Houd dit aan tegen je huidige procesplaat en noteer de knelpunten in je proces.

Kritisch naar de inrichting van je primaire proces kijken zorgt voor efficiënt werken en levert daardoor enorme tijdsbesparingen op. Daarnaast zorgt het voor rust en ruimte in de organisatie.

Waardelekkage in je primaire proces is 1 van de onderwerpen die aan bod komt in een GroeiPotentie Inventarisatie. Wil je hier meer over weten? Bel 030 – 888 71 25, mail naar pieter@nononsancy.nl of vul de volgende 8 vragen in voor een gratis en vrijblijvend persoonlijk advies.