Wat slimme ondernemers doen voor de groei van hun bedrijf

Pieter Peelen
19 sep 2011

Groei gaat niet vanzelf. U moet er hard aan werken. En daar schort het nog wel eens aan. De waan van de dag is voor veel mensen erg verleidelijk. Maar elke dag ook een beetje aan groei werken zorgt ervoor dat u groeit. Of in elk geval niet krimpt! Hieronder in een aantal stappen wat korte handreikingen voor deze aanpak. Graag hoor ik of dit werkt voor u!

CREËER OVERZICHT

Zonder overzicht geen zicht op uw zaken. Zorg dus voor overzicht op uw zaken. Bepaal wat u wilt meten, meet en noteer de scores die u behaalt. Bepaal ook uw ambitieniveau: wat wilt u eigenlijk scoren? Hoeveel offertes moeten eruit? Hoeveel declarabele uren wilt u draaien deze maand? Hoeveel omzet wilt u maken? Hoeveel boeken wilt u bijvoorbeeld verkopen? Creëer overzicht en maak afspraken met uzelf (en eventueel uw collega’s).

REFLECTEER OP UW OVERZICHT

Als u overzicht heeft kunt u daar ook naar kijken (aan het einde van elke maand). Zelf merk ik dat ik dan nog wel eens voor verrassingen kom te staan. Ik wist niet dat het zo goed ging, of zo achterbleef bij hetgeen ik met mezelf had afgesproken… Een beetje bewustwording zonder prijs maar met veel waarde.

Hier iemand bij schakelen kan ook heel nuttig zijn. Dat kan een professional zijn, maar dat hoeft niet. Mijn ervaring leert dat een positief kritisch persoon voldoende is. Doe net of uw partner de “raad van bestuur” is waaraan u uitleg moet geven over uw cijfers… dat is pas bewustwording van het volgende niveau!

BENOEM PIJNPUNTEN EN KANSEN

Alles wat volgens afspraak gaat, zo mee doorgaan. Alles wat niet volgens afspraak gaat: zet het op een lijst. Maak voor uzelf een ordening in de lijst. Doe dit op basis van 2 criteria. Hoeveel levert oplossen van dit item mij op? En hoeveel energie moet ik steken in het oplossen van dit item?

MAAK KEUZES

U kunt niet de hele wereld in een keer oplossen. Pak maximaal de top 3 van bovenstaande lijst (naar prioriteitstelling). Doe dit op basis van de beschikbare uren van de komende 6 weken om hieraan te werken. Weinig tijd beschikbaar de komende 6 weken? Doe dan 1 item.

DOE IETS!

Begin met het maken van een planning voor de komende 6 weken. Brainstorm over wat u moet doen om de items weer op niveau te krijgen. Bepaal welke handelingen u daarvoor moet uitvoeren. En wie in uw netwerk u daar wellicht mee kan helpen. Eindig met een planning van handelingen op dagniveau. Als u elke dag een klein beetje tijd heeft dan kunt u elke dag een klein beetje doen.

En zo begin u na de volgende maand weer vooraan bij het overzicht. Dat zal er dan elke maand een stuk beter uitzien!