Waar blijft de tijd?

Pieter Peelen
18 jan 2018
Door Pieter Peelen

Voor mijn gevoel was het gisteren dat we aan de bubbels en oliebollen zaten, maar toch is het alweer 18 januari. Als je niet uitkijkt glipt de tijd als zand door je handen. Maar hoe tijdsbewust zijn ondernemers eigenlijk bezig? Het kan vele malen beter!

Betalingen richting accountants lopen bij ondernemers op tot duizenden euro’s per jaar. Maar ja, het is natuurlijk belangrijk om je geld goed te managen. Dus dat rechtvaardigt die investering. Maar tijd… dat is toch ook geld?

Stel jezelf eens de vraag: de tijd die ik in mijn dagelijkse zaken stop, hou ik die eigenlijk bij? En als je dat niet doet… wat houd je tegen? In gesprekken met ondernemers hierover hoor ik tal van bezwaren. Even een kleine greep uit deze (in hun ogen) barrières:

  1. “Vrijheid is een belangrijk aspect van ondernemerschap, mijn tijd bijhouden (laat staan erop sturen) beknot me daarin.”
  2. “Oh nee, weer een ingewikkeld systeem erbij!”
  3. “Hoezo, wil je mij controleren?”
  4. “Dat krijg ik er bij mijn team echt niet door…”
  5. “Wat zou ik daar nu mee opschieten?”
  6. “Jak, dat kost 50 euro per maand, kan het niet in een Excel sheet?”

Veel van de issues die ik bij ondernemers aantref zitten in prioriteren, tijdbesteding en het bewust omgaan daarmee. Door daar beter mee om te gaan kan je binnen 6 maanden namelijk 25% effectiever werken!

Stel je voor wat dit doet met de output van een team van 16 mensen. Die leveren dan voor 20 man! Dan denk je wel 2 keer na over het plaatsen van die vacatures voor die nieuwe medewerkers.

Waar blijft de tijd? Zoals je al zag, vraag ik het mezelf ook regelmatig af. Gelukkig wordt er bij ons nu voor het 5e jaar collectief tijd geschreven. En dan ook echt alle uren, dus ook al het niet-productieve, niet declarabele werk.

O, zal wel een lekker cultuurtje zijn bij jullie, denk je nu wellicht. Ja, dat is het inderdaad. Een cultuur waarin we samen kijken hoe we collectief effectief kunnen werken. Waarin we elkaar niet laten verzuipen in inefficiënte taakuitvoering die tot onvoldoende resultaten en werkplezier leidt.

En waar we gepland en ongepland de tijd nemen om enorm lol met elkaar te hebben. Wanneer ga jij er mee aan de slag?

Laat hieronder je gegevens onder om samen een gesprek te plannen over de potentie van jouw team.