Verhoog je gunfactor in 8 stappen

Pieter Peelen
31 mei 2017

De gunfactor is de relatie die je creëert met je netwerk of doelgroep, die er voor zorgt dat juist jij de opdracht krijgt. Ook al ben je niet per se beter dan de concurrent op alle criteria, waaronder prijs.

Persoonlijk heb ik het geluk dat ik een netwerk heb dat mij veel gunt. Daar ben ik ook extreem dankbaar voor! Ik gun zelf ook veel. Gunnen is mijns inziens in deze tijd een van dé manieren om aan extra klanten te komen.

Lees hier 8 tips om je gunfactor te verhogen:

1. Gun zelf!
Kijkt eerst eens binnen je eigen netwerk naar ondernemers die producten en diensten aanbieden die voor jou interessant zouden kunnen zijn. Of interessant voor iemand anders in je eigen netwerk. Geef die ondernemer dan ook eens een kans, bij jezelf of bij een ander. Elke ondernemer kan in deze tijd een kans gebruiken, begin met het geven van die kans aan een ander!

2. Vertel je netwerk waar je naar op zoek bent
Veel ondernemers onderschatten het vermogen van anderen om exact te begrijpen waar ze naar op zoek zijn. Houd goed contact met je netwerk en geef in dat contact exact aan wat je zoekt. Doe dat zo concreet mogelijk!

Voorbeeld: Als je een dienst levert voor kinderdagverblijven, niet “ik ben op zoek naar meer klanten” wat ik nog wel eens hoor. Waarom niet “ik wil graag in contact komen met directeuren van kinderdagverblijven in de provincie Utrecht” of nog beter “kun je mij in contact brengen met de directeur van kinderdagverblijf de Melkfabriek in Utrecht?”

3. Maak het je netwerk makkelijk om jou iets te gunnen
We gaan even verder met het zo concreet mogelijk maken. Als iemand in je netwerk iemand kent die jij wilt ontmoeten, vraag dan om een concrete introductie. Zelf geef ik vouchers aan mijn netwerk zodat zij mijn doelgroep daarmee kunnen uitnodigen voor een gesprek.

Op de voucher maak ik kort duidelijk wat ik voor een ondernemer kan betekenen, tijdens dat gesprek wordt het specifiek duidelijk. Voor een ondernemer moet duidelijk zijn welk probleem jij kan helpen oplossen, voordat hij of zij haar dure tijd aan jou gaat besteden.
Dus in het voorbeeld: wat biedt u die directeur van dat kinderdagverblijf?

4. Lever altijd topkwaliteit.
Dat is een ontzettende open deur natuurlijk. Maar ik vermeld hem toch. Jij bent namelijk verkozen boven al die anderen op basis van vertrouwen. Als je dat breekt of ondermijnt kun je natuurlijk wel vergeten dat je gunfactor groeit…

5. Houd je ‘gunners’ op de hoogte.
De persoon die je in contact brengt of jou zelf een opdracht gunt; houd hem of haar goed op de hoogte van de voortgang. Elk voortgangsmoment is gelijk een mooie gelegenheid om je dankbaarheid kenbaar te maken. Laat zien dat je de gift van de ander koestert!

6. Bedankt je ‘gunners’.
Als de opdracht uitgevoerd of bevestigd is via een gunner; besteed dan extra tijd en moeite aan het bedanken van je “gunner”! Kijk of je daarnaast deze persoon zelf ergens mee kan helpen. Dat kan al met kleine dingen als het liken van Facebook posts of een bericht doorzetten via LinkedIn, maar de mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk.

7. Vergroot je netwerk.
De kracht van een netwerk neemt wiskundig exponentieel toe door steeds meer contacten toe te voegen aan het netwerk. In normale mensentaal: een netwerk van 20 mensen is niet 2 keer zo krachtig als dat van 10 maar meer als 4 keer zo krachtig. Hoe groter je netwerk is, hoe relatief meer je kunt gunnen en hoe relatief meer het jou zal worden gegund.

Er is natuurlijk wel een voorwaarde hiervoor. Het netwerk moet wel van kwaliteit zijn. Die kwaliteit creëer je door regelmatig contact te houden. Vanuit contact kun je vragen waar je de ander mee kan helpen en andersom. Vergroot dus slim!

8. Creëer gezamenlijkheid
Daarnaast helpt gezamenlijkheid. Deel uitmaken van een eenheid (voorbeeld: team, fysiek netwerk, hobby of een gedachtegoed) vergroot je gunkansen. Praat dus niet alleen met je zakelijke netwerkvrienden, maar ook eens met je teamgenoten van de sportvereniging of collega’s van de ouderraad, enzovoorts. Het delen van een gezamenlijke passie of doel, helpt bij het open staan voor elkaar en uiteindelijk dus voor het gunnen.

Tot zover deze tips. Veel succes met het toepassen ervan! Kom je er zelf niet uit? Misschien is dan onze module ‘De Klantenbinder’ iets voor jou!