9 tips om meer te genieten van je vakantie

Pieter Peelen
21 jun 2017

De vakantiemaanden komen eraan. Het gros van Nederland stapt in de auto of het vliegtuig op weg naar een warm land, om eens lekker bij te komen. Helaas, voor veel ondernemers blijkt het lastig om werk los te laten. Daardoor kunnen ondernemers voor hun gevoel niet altijd zelf kiezen wanneer ze op vakantie gaan. Wij geloven dat dit wel kan!

Herken je het gevoel dat je niet weg kunt? Je bent niet de enige! In recent onderzoek* geven Nederlandse ondernemers aan niet altijd weg te gaan wanneer zij zelf willen. Twee derde gaat enkel op vakantie tijdens rustige periodes binnen hun onderneming. Een op de acht ondernemers geeft aan helemaal niet op vakantie te gaan, zodat zij altijd de regie over hun onderneming kunnen behouden. Onder scale-ups is dit aantal nog hoger, maar liefst een kwart van die ondernemers gaat niet op vakantie.

Ondernemers die wel op vakantie gaan, laten niet altijd hun werk los. De helft van de Nederlandse ondernemers geeft aan bereikbaar te zijn voor urgente zaken, een kwart blijft volledig bereikbaar en is voortdurend in contact met werknemers. Maar dat is toch niet hoe je het voor je zag toen je je onderneming startte?

Het is niet verrassend dat dit veel ondernemers overkomt, zij zijn nu eenmaal meer betrokken bij hun bedrijf dan werknemers. De meeste ondernemers weten ook hun weekenden niet altijd werk-vrij te houden. Echter, is dat vaak een bewuste keuze. Niet op vakantie kunnen gaan is dat vaak niet. Ieder mens heeft wel eens behoefte aan rust, om weer even op te laden. Dus hoe zorg je er als ondernemer voor dat je wel op vakantie kunt? Want ook jij verdient vakantie!

  1. Begin op tijd! Begin ruim van tevoren met het afbouwen van je taken en neem zelf niet teveel nieuwe klussen aan, maar draag deze direct over. Houdt hierbij ook rekening met onverwachte taken.
  2. Prioriteer je taken. Welk werk kan na de vakantie worden opgepakt en wat moet tijdens jouw vakantie gebeuren.
  3. Rond je taken af en licht zelf tijdig klanten in over je onbereikbaarheid de komende dagen.
  4. Kies 1 iemand die de leiding overneemt en zorg dat dit de enige persoon is die contact met jou op mag nemen.
  5. Maak een overdrachtsdocument. Noteer hierin alle taken die tijdens jouw vakantie vervuld moeten worden en daarachter wie deze van je overneemt. Ga hierbij niet te diep in op details, geef je werknemers ook daadwerkelijk hun eigen verantwoordelijkheid om dit op te pakken. Jouw tijdelijke vervanger ziet er op toe dat deze taken ook daadwerkelijk worden opgepakt.
  6. Bespreek de overdracht ruim van tevoren en licht iedereen persoonlijk zijn taken toe, zodat zij vragen kunnen stellen. Begin hier dus tijdig mee! Geef hierbij aan dat contact met jou enkel via jouw tijdelijke vervanger gaat.
  7. Zet een out of office reply aan, waarin je refereert naar je vervanger voor dringende zaken. Jouw vervanger kan deze zaken waarschijnlijk prima zelf oplossen en zo niet, dan kan hij of zij er altijd nog voor kiezen om alsnog contact met jou op te nemen. Maak hierover duidelijke afspraken.
  8. Plan bij terugkomst een meeting om te bespreken hoe alles verlopen is. Vraag hierbij ook feedback over de overdracht en hoe deze in de toekomst beter kan verlopen, zodat je volgend jaar echt met een gerust hart op vakantie kunt.
  9. Laat de laptop thuis. Als je nog een oude Nokia hebt liggen, neem die dan mee. Daarmee voorkom je dat je te pas en te onpas in je e-mail zit.

Heb je het gevoel dat je ondanks deze tips je bedrijf niet veilig kunt achterlaten? Dat je jouw taken niet tijdelijk uit handen kunt geven? Of merk je dat wanneer je terugkomt de taken niet zijn opgepakt zoals besproken? Hier kan No Nonsancy jou bij helpen.

* Onderzoek door Baaz in opdracht van Teamleader