Vakantie: storende onderbreking of een zegen?

Pieter Peelen
26 okt 2017
Door Hugo Dokter

Deze herfstvakantie betrapte ik mezelf op een terugkerend patroon. Waarschijnlijk heel herkenbaar, want een groot deel van Nederland is inmiddels weer aan de slag.

Met de vakantie in het vooruitzicht moet er in die laatste weken vaak nog heel veel gedaan worden. En wat zijn we vervolgens hard toe aan die welverdiende vakantie! Even op adem komen om daarna weer verder te gaan met het werk, volle bak. Waar waren we ook alweer gebleven…

Raar fenomeen dus eigenlijk, want we doen het allemaal. Maar is zo’n vakantie daarmee dan een storende onderbreking of juist een zegen?

Even terug naar die periode vlak vóór je vakantie. Allerlei dingen moeten op tijd af zijn, volle agenda’s, bijeenkomsten, afspraken, taken en nog veel meer. Ongemerkt zijn er in die periode veel deadlines en lijkt het wel of iedereen daar naartoe werkt. Eigenlijk tijd tekort en een beetje proppen in je planning. Maar ook heel functioneel: want de deadlines helpen je om bewuster met je tijd om te gaan en goede keuzes te maken, waardoor je nog productiever wordt. En het werkt écht.

Wat mensen nog weleens vergeten is de beheersing: keuzes maken, loslaten en aandacht richten. Maar hoe doe je dat?

  • Wees gemakzuchtiger
  • Laat je niet leiden door input (output is het enige wat je kunt beheersen)
  • Maak bewuste keuzes (98% van de keuzes zijn onbewust)
  • Manage je aandacht (richt je aandacht op één taak en hou je aandacht vast)
  • Geef je grenzen aan

In de vakantie kun je dan juist afstand en rust nemen. Tijd voor familie, vrienden en jezelf. In een andere omgeving doe je inspiratie op. Tijd voor bezinning, het opmaken van de balans en een stip op de horizon zetten.

Benut de eerste dagen na ja vakantie om dit gevoel om te zetten in energie met gerichte actie. Samen met je collega’s. Maak inzichtelijk wat jou die periode voor je vakantie productiever maakte en leer daarvan. Scherp de zaag, maar doe niet teveel tegelijk. Zo zie je sneller resultaat en het levert je daarna veel tijd op. En dat geeft energie. Tot de volgende productieve en inspirerende vakantie waar je nog meer van kunt genieten. Want vakantie is een zegen.