De strijd om talent: hoe trek je als bedrijf de juiste mensen aan?

Pieter Peelen
14 sep 2017

Het gaat al een tijdje beter met de economie en dat merk je op de arbeidsmarkt. Echte talenten lijken schaarser te worden en vooral als klein bedrijf is het dan lastig om aan het juiste personeel te komen. Maar is er dan echt niemand te vinden, of moet je gewoon anders zoeken?

Om te beginnen zijn er een paar oorzaken die het moeilijker maken het juiste personeel aan te trekken en te behouden:

  1. Mensen voelen zich soms te goed voor bepaald werk. Laaggeschoolde posities worden massaal afgeslagen door Nederlanders. Vraag en aanbod is uit verhouding.
  2. Werven en behouden van personeel is een complex proces. Zowel de beloning en werkomgeving zijn erg belangrijk, maar zelfs als dit goed zit ben je er nog niet. Doordat het steeds moeilijker is om een vast contract te krijgen zijn werknemers meer op zichzelf aangewezen. Hierdoor worden werknemers minder loyaal: ze switchen makkelijker van baan en arbeidsrelaties worden steeds zakelijker.
  3. Sociale factoren spelen ook een rol. Bedrijven adverteren steeds meer met de positieve sociale aspecten van een baan. Neem als voorbeelden de giganten Netflix, Google en Facebook, die allen bekend staan om hun vrije en informele werkomgeving. Mensen vinden het belangrijk dat ze zich thuis voelen op hun werk en dus geldt ook op de arbeidsmarkt: soort zoekt soort. Hierdoor is iemand met de juiste competenties niet direct geschikt voor een functie.

Dus… hoe trek je dan wel de juiste mensen aan?

  1. Begin eerst bij jezelf en denk goed na over je doelen en dromen voor je bedrijf. Door dit op papier te zetten krijg je voor je jezelf een duidelijk antwoord op de vraag waar je nou precies naar op zoek bent. Wat voor soort persoon past er bij de waarden van jouw bedrijf?
  2. De tweede stap is om deze waarden goed over te brengen. Hierdoor filter je de mensen met andere idealen en sociale normen er direct uit. Tegelijkertijd zullen de mensen die deze waarden wél delen zich sneller aangesproken voelen en dus reageren op jouw vacature. Zo kom ook jij aan die nieuwe talenten die precies bij je organisatie passen.

Uiteindelijk gaat het er dus om dat je jezelf bent en eerlijk met kandidaten communiceert. Ben je er nog niet helemaal uit hoe je kandidaten het beste kan bereiken? Dan kunnen wij jou helpen. Laat hieronder dan even je gegevens achter!