Slimme ondernemers creeren overzicht –deel 1-

Pieter Peelen
19 okt 2011

Het creëren van overzicht is het eerste wat slimme ondernemers moeten doen. Zonder overzicht geen focus. Zonder focus geen resultaat.

Hieronder krijgt u een aantal tips voor hoe u voor uzelf overzicht kunt creëren. We beginnen bij de basis: bepalen welke indicatoren belangrijk zijn voor uw business. Er zijn 4 basiselementen die u moet invullen om goed overzicht te creëren. Dit is de basis, u bepaalt de invulling ervan!

OVERZICHT VAN UW INITIATIEVEN

Ten eerste de wijze waarop u omgaat met het verbeteren van processen binnen uw bedrijf. Hoe houdt u bij wat u doet en of dat binnen de gestelde tijd en budgetten wordt gerealiseerd? Hoe maakt u een keuze tussen verschillende initiatieven? En hoe zorgt u dat u aan het juiste werkt?
Dat doet u door uw initiatieven te managen. Zelf doe ik dit door alleen verbeteracties op te starten voor zaken die echt niet goed gaan (of waar heel mooie kansen liggen). Daarnaast start ik zo weinig mogelijk op met een zo kort mogelijke doorlooptijd.

OVERZICHT VAN UW PROCESSEN

Ten tweede de dagelijkse uitvoer. Welke zaken met betrekking tot de dagelijkse uitvoer zijn belangrijk? Dit element kunt u opsplitsen in weer 4 delen. Het managen van uw (potentiële) klanten, uw productieproces, uw vernieuwingsproces en uw organisatie. Welke activiteiten doet u in die 4 subelementen? Kunt u succesindicatoren benoemen? Loop in uw hoofd uw proces door, dan lukt dat u.

Als dienstverlener is een productieproces wellicht lastig te benoemen. Ik kijk zelf wat dat betreft bijvoorbeeld naar of ik producten juist heb ingeschat en of het resultaat wat ik had verwacht er ook echt uitkomt (naast een aantal andere zaken).

OVERZICHT VAN DE PERCEPTIE VAN DE KLANT

Dan komen we meteen bij het derde punt: uw klanten. Wat vinden die belangrijk? En niet, wat denkt u dat ze belangrijk vinden. Nee, vraag het echt. De uniekheid van uw dienst of product wordt voor en groot gedeelte hier bepaald. Maar wat vinden klanten dan belangrijk?

Kosten, kwaliteit, snelheid, imago, betrouwbaarheid, professionaliteit of andere zaken? En let op, zaken die klanten belangrijk vinden hebben heel vaak een effect op de succesindicatoren van uw processen.

OVERZICHT VAN UW FINANCIËLE PRESTATIES

En als laatste: uw financiën. Onder aan de streep moet er natuurlijk wel wat overblijven. Denk hier dus aan omzet, liquiditeit en alle andere zaken waar uw accountant altijd over begint (als u een goede accountant heeft). Die kan u trouwens best helpen om dit deel met u, naar uw behoefte, in te vullen. Bepaal de voor uw bedrijf specifieke zaken binnen deze 4 basiselementen.

Denk de komende weken eens na over welke zaken in uw overzicht thuis zouden horen. De volgende keer tips over meten en het verzamelen van gegevens rondom de succesfactoren.