Prinsjesdag 2017: 4 dingen die je moet weten over deze dag
19 september is het weer zo ver: Prinsjesdag. Elke derde dinsdag in september presenteert de minister van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan het parlement en de rest van Nederland. Wat moet je weten over deze dag?
- In 1906 werd de eerste de Miljoenennota aangeboden. Echter, de eerste keer dat er op Prinsjesdag een koffertje werd gebruikt was pas in 1947. Dit was al een langer bestaande traditie in Engeland. Na de Tweede Wereldoorlog wilde toenmalig minister Lieftinck van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting in stijl aanbieden.
- Na Prinsjesdag begint het eigenlijk pas: de Eerste en Tweede Kamer zullen discussiëren over de gemaakte plannen. Als de Tweede Kamer wijzigingen heeft aangebracht in de voorstellen, is het aan de Eerste Kamer om alles goed te keuren. Daarna is de Rijksbegroting vastgesteld en zal de regering aan de slag gaan met de uitvoering van de plannen.
- Dit jaar is een bijzonder jaar: de Algemene Politieke Beschouwingen gaan niet door. Sinds de verkiezingen op 15 maart 2017, is er nog steeds geen nieuw kabinet gekozen. Deze onderhandelingen zullen eerst afgerond moeten zijn, waarna er een debat over de regeringsverklaring wordt gehouden.
- Als MKB’er ben je sterk afhankelijk van de besluiten die er rond Prinsjesdag genomen worden. Denk bijvoorbeeld aan zaken als belastingen, ontslagrecht, regelgevingen voor ZZP’ers, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en groen ondernemen. Ook wij gaan deze dag dus goed in de gaten houden en jullie op de hoogte houden van relevante besluiten voor MKB’ers.
Last but not least: veel plezier bij het bekijken van alle hoedjes!
–
Prinsjesdag is dinsdag 19 september vanaf 12:30 uur te volgen op NPO1.