Plannen maken voor 2014? Bepaal eerst je denkkader!

Pieter Peelen
19 jan 2014

De jaarlijkse Ondernemerschapsindex van de Erasmus Universiteit laat zien wat ons al een tijdje duidelijk is. Ruim 30% van de Nederlandse ondernemers denkt in 2014 30% minder omzet te gaan maken. Tegelijkertijd focust 80% zich alleen op de korte termijn; de ‘waan van de dag’. Deze bedrijven investeren niet, houden zich alleen bezig met snijden. De moraal is dat ze dat alleen in hun eigen vingers doen. Bedrijven die juist nu tijd en geld investeren, behalen een 35% betere financiële positie. Waar gaat het nu mis bij bedrijven die hierin achterblijven?

FOCUS OP DOELEN, PLANNEN EN BUDGETTEN

Komende maanden gaat menig ondernemer zich buigen over de doelen, plannen en budgetten van 2014. Elke ondernemer die dat doet, krijgt van mij een enorm compliment! Juist die ondernemers wil ik graag behoeden voor het plan om beter te willen klimmen op de figuurlijke ladder die ze voor zichzelf gemaakt hebben richting hun doelen. Bij mij persoonlijk kwam hierbij namelijk een onbehaaglijk gevoel naar boven, doordat ik puur gefocust was op de ladder en niet op de muur waar deze tegenaan staat.

HET KADER BEPAALT HET PLAN

De muur is jouw specifieke kader, je persoonlijke context. En dat is ook vaak het probleem dat ik heb met presentaties aan grote groepen ondernemers; ze zijn vaak contextloos. Er zijn ondernemers die na zo’n sessie blind gaan op een algemeen advies, dat wellicht helemaal niet opgaat voor de context van hun specifieke bedrijf.

Even terug naar jouw plannen. Ik adviseer je om de persoonlijke context te bepalen waarbinnen je jouw plannen gaat maken voor 2014. Daarmee bedoel ik: neem je 2013 als vertrekpunt voor 2014? Of neem je waar je wilt zijn in 2020 als basis voor je plannen? Het lijkt misschien een klein verschil, maar dat is het zeer zeker niet. Je keuze voor het vertrekpunt van je plannen maakt werkelijk een wereld van verschil voor hoe die plannen eruit gaan zien.

HET PLAN BEPAALT HET SUCCES

Een verschil dat kan oplopen tot 50% tot 100% effectiever werken. Het kan bijvoorbeeld het verschil zijn tussen proberen een doelgroep beter te bereiken en jezelf realiseren dat je de verkeerde doelgroep wilt bereiken. Of het verschil tussen het volledige marketingbudget op een productgroep inzetten die in 2013 “nog niet helemaal uit de verf kwam maar dat in 2014 zeker gaat lukken” en het afstoten van de bewuste productgroep.

Kies je 2013 als kader voor 2014 dan ben je meer geneigd om ‘klein’ te denken; door te bouwen op wat er al of nog niet helemaal is. Kies je 2020 als kader dan denk je groter en vrijer; je geeft jezelf de ruimte om andere keuzes te maken zonder dat meteen te voelen als een falen of mislukking.

HOE BEPAAL JE JOUW KADER?

Denken vanuit 2020 is natuurlijk wel moeilijker, tenzij je over een glazen bol beschikt. Je kunt het makkelijker maken door voor jezelf uit te schrijven hoe jouw bedrijf er in 2020 uitziet. Doe dit zo concreet en beeldend mogelijk. Deel je bedrijf op in aspecten van de bedrijfsvoering en ga schrijven. Wil je in 2020 tien samenwerkingspartners hebben? Schrijf dan concreet op wie dat zijn.

Maak daarna vanuit dat kader jouw plannen voor komend jaar. Ik ben heel benieuwd hoe je dit gaat ervaren. Voel je vrij om dit te delen!