Pas op: laat je niet verleiden tot goede voornemens

Pieter Peelen
24 nov 2015

Goede voornemens: we hebben ze allemaal, en niet alleen op 1 januari. Voornemens en plannen zijn goed, maar het moet daar niet bij blijven. Veel ondernemers gaan niet echt over tot actie, ook al zeggen ze dat wel te willen doen. Jezelf van alles voornemen, maar uiteindelijk niets doen is uiteraard jezelf enorm voor de gek houden.

Des te langer je niet tot actie overgaat, des te desastreuzer de gevolgen. Je ontneemt zo jezelf de mogelijkheid om je bedrijf te ontwikkelen en wordt voorbij gelopen, en je kunt zo niet inspelen op zaken in jouw omgeving. Wij hebben ondernemers gezien die door in actie te komen hun resultaten hebben verdubbeld.

Ik hoor te vaak: “Het komt er gewoon niet van.” De daadwerkelijke grote struikelblokken voor deze ondernemers zijn angsten, belemmerende overtuigingen en onzekerheid.

  1. Angst om te falen

Ondernemers durven soms niet tot actie over te gaan uit angst dat er iets mis gaat. Ik kan je niet vertellen dat het onzin is, want je gaat geheid een keer een fout maken. Maar, je kunt niet leren zonder fouten te maken, want van je fouten leer je. Om te kunnen groeien moet je de angst voor falen loslaten en echt overgaan tot actie.

  1. Belemmerende overtuigingen

Als je denkt dat je iets niet kunt, ga je het ook niet proberen. Of als je het wel probeert, zorgt de gedachte dat het je toch niet gaat lukken er inderdaad ook voor dat het niet lukt, omdat je er onbewust niet helemaal voor gaat. Laat je goede voornemens niet belemmeren door negatieve overtuigingen.

  1. Zekerheid verlangen

Als ondernemer balanceer je op een dun randje tussen zekerheid en onzekerheid. Honderd procent zekerheid hebben is onmogelijk en dat moet je dus ook loslaten. Onzekerheid is nu eenmaal onderdeel van het vak.

Het is niet erg om onzeker te zijn. Sterker nog, het is goed om je bewust te zijn van onzekerheden. Het laat zien welke dingen je niet weet of niet onder controle hebt. Daardoor wordt ook duidelijk welke kennis je wel hebt: wat kun je daar wel mee; wat zijn de risico’s? Gebruik op die manier je onzekerheden in je voordeel.

Laat jij je ook belemmeren door één van bovenstaande redenen? Jammer, je kunt zoveel meer uit jezelf halen!

In deze blog wordt 1 van de 33 onderwerpen uit ons nieuwe e-book “Waarom sommige ondernemers succesvol zijn en anderen blijven ploeteren” uitgelicht. Wil je het hele e-book ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en wij sturen het je toe.