Pak de kans van het probleem van bezit!
Geïnspireerd door een rapport over de trends die de komende jaren de wereld van MKB-ondernemers gaan beïnvloeden is dit de zesde van 7 blogs. Deze blog gaat over de trend met betrekking tot het door mensen minder waarde hechten aan bezit. Een van de voorbeelden daarvan is de opkomst van alle webbased software in tegenstelling tot de pakketten die lokaal worden geïnstalleerd. Kunt u inspringen op deze trend met uw producten of dienstverlening?
MENSEN IN DIENST
Een van de grootste misvattingen mijn inziens is het uitdrukken van het succes van een bedrijf of groei ondernemingen in aantallen mensen in dienst. Maar het komt wel ergens vandaan. Bezit is status, maar het wordt steeds meer “was”.
Mensen willen absoluut gebruik maken van personeel om hun bedrijf te laten groeien maar steeds minder in de vorm van vaste mensen in dienst. Zeer succesvolle samenwerkingsverbanden die via “zwermen” worden georganiseerd worden nog altijd miskent door de oud denkende bedrijven en komen helaas te weinig aan bod in door allerlei semi-overheidsinstellingen georganiseerde onderneming van het jaar verkiezingen. Nog niet…
DE KANS VAN HET PROBLEEM VAN BEZIT
Bezit moet je kopen en kost dus geld. Geld, daar is in deze tijden over het algemeen wat moeilijker aan te komen. Hier ligt dus een mooie kans. Kunt u het probleem van bezit voor uw klanten oplossen?
Daarvoor is het belangrijk om te realiseren welk probleem uw klanten exact hebben. Als ik aan tien ondernemers vraag wat ze doen dan krijg ik van negen-en-een-half te horen welke oplossing ze bieden. En niet welk probleem ze oplossen. Kijk eens naar een willekeurige website: vol met oplossingen, productaanbod.
Door na te denken over het probleem van de klant kunt u wellicht een betere oplossing bedenken, en daarmee de klant voor u winnen. U onderscheid zich op voorhand al door met hem mee te denken over zijn probleem.
Zo had ik zelf het probleem dat mijn (potentiële) klanten niet altijd over alle middelen bezitten om te investeren in mijn dienstverlening. En het daarnaast lastig vinden om de toegevoegde waarde van een kennisleverancier te bepalen.
Ik heb dat nu in mijn Groeifase 2 jaarprogramma en MKB groeiprogramma opgelost door deze aan te bieden tegen deels een resultaatsafhankelijke fee. Met als bijvang dat er in de kick-off nog meer aandacht wordt besteed aan het concreet maken van de vraag (het probleem dat moet worden opgelost) en tijdens het traject het einddoel eigenlijk niet uit het oog wordt verloren.
Ook heb ik, samen met mijn samenwerkingspartners, Iris helpt ontwikkeld. Door Iris helpt kan ik mijn kennis beter ontsluiten. Daarmee beperk ik de tijd die ik in een individuele ondernemer steek zonder te veel in te boeten op kwaliteit. En daarmee wordt kennis toegankelijker waardoor ik ook mijn persoonlijke missie sneller kan waarmaken.
Uiteraard zijn dit maar twee voorbeelden. Maar u kunt het ook zien in andere vormen. Green wheels biedt een auto op afroep aan, Netjets laat zakenlieden hun privejets delen, Regus biedt volledig ingerichte kantoorruimte en alle diensten er om heen zonder het zelf te hoeven bezitten. Stelt u eens voor dat u in deze tijd zou moeten investeren in vastgoed…
En dan heb ik het nog niet over alle aanbieders van webbased software waarmee u vaak voor weinig al toegang krijgt tot een IT-infrastructuur waar u in de oude wereld tienduizenden euro’s voor moest neertellen. En een beheerder voor moest aannemen om alles te beheren.
Waar kunt u het probleem van bezit omzetten in een kans voor uzelf en uw klanten?