Overtuigen is geen kunst

Pieter Peelen
16 mrt 2017

Mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn, zullen harder en gepassioneerd werken. Het is dus belangrijk als ondernemer om te zorgen dat je werknemers ook achter jouw keuzes staan. Soms worden beslissingen neergelegd zonder enige uitleg, soms worden er argumenten en cijfers getoond om de beslissing te verantwoorden. Maar helpt dit?


De neocortex, onze ‘nieuwe’ homo sapien hersenen, zijn verantwoordelijk voor rationele beslissingen, analytisch denken en taal. Dit gedeelte spreek je aan wanneer je het hebt over wat je doet.

 

Hersenen

Het limbische brein is verantwoordelijk voor gevoelens, zoals vertrouwen en loyaliteit. Dit gedeelte is ook verantwoordelijk voor ons gedrag en besluitvorming en het heeft geen capaciteit voor taal. Dit gedeelte spreek je aan wanneer je vertelt waarom je doet wat je doet.

 

Bij het maken van een keuze, zeker als deze onbewust is, zal je dus eerder kiezen voor de optie die goed voelt, dan voor de optie die niet goed voelt maar wel onderbouwd is met argumenten en cijfers. Daarom ligt de kracht van overtuiging bij het aanspreken van het gevoel en vertrouwen van je werknemers.

 

Hoe je dat precies doet? Daar helpen wij jou graag bij! Zowel met een kwalitatief advies, als met een aantal concrete tips waarmee je direct winst kunt boeken.


Spreekt dit jou aan?
We kunnen altijd gratis en vrijblijvend een gesprek plannen om jouw mogelijkheden te bespreken met betrekking tot onze ondersteuning. Je kunt ons bereiken op pieter@nononsancy.nl of via 030 – 888 71 25