Hoe je bedrijf kan groeien door ‘ongemotiveerde’ medewerkers

Pieter Peelen
10 mei 2017

‘Het lijkt wel of hier vooral ongemotiveerde mensen werken’. Een grote frustratie, wij horen het ondernemers vaak zeggen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Waar gaat het dan mis? Luisteren ze niet, willen ze niet, kunnen ze niet? Waarom doen ze niet gewoon wat ik zeg? De oorzaak én de oplossing kunnen echter ook verrassend eenvoudig en positief zijn…

Een voorbeeld uit de praktijk:

Een metaalbedrijf heeft een grote order binnengehaald. Om de strakke deadlines te halen, moet iedereen de schouders eronder zetten en wordt er die hele maand 3 avonden per week overgewerkt. Door iedereen, behalve (inderdaad) die zeer ongemotiveerde medewerker. Tot grote frustratie en irritatie van alle collega’s. Omdat men dacht dat hij ongemotiveerd was. Het tegendeel bleek het geval.

Want toen ze hierover met hem in gesprek gingen, bleek namelijk dat hem van alles dwars zat. Hij had zelfs hele goede ideeën waardoor er veel slimmer en beter gewerkt kon worden, maar werd vooral gezien als lastig waardoor er niet naar hem geluisterd werd. Sterker nog, met zijn ideeën was het overwerk helemaal niet meer nodig. Het was voor hem een principekwestie om niet over te willen werken. Deze man was dus niet ongemotiveerd, maar gemotiveerd om iets niet te doen…

Dit voorval was aanleiding om met het hele team aan de slag te gaan. Met verrassend positieve uitkomst, want er waren nog meer mensen met goede ideeën voor verbeteringen. Het resultaat: grotere capaciteit voor meer opdrachten, omzetgroei en een flinke rendementsverbetering. Ongemotiveerde mensen bestaan niet. Zoek naar wat hen wél motiveert en wie weet zal je bedrijf juist groeien door deze ‘ongemotiveerde’ medewerkers.

Spreekt dit jou aan?

Bekijk hier ons aanbod. Spreek je ons liever zelf? Laat dan hieronder je gegevens achter.