Deeleconomie op de werkvloer: zo bespaar je op de kosten

Pieter Peelen
01 mrt 2018

We kennen allemaal wel het principe van een deeleconomie: in plaats van het aanschaffen van nieuwe producten, delen we deze met elkaar. Denk aan bekende bedrijven als Airbnb, BlaBlaCar, Uber, Peerby, Helping en SnappCar. Deze deelplatforms werken via het principe van een peer-to-peer economie, waarbij we de spullen die we al bezitten beter kunnen benutten door ze te delen. Maar naast deze grote platformen, kunnen we dit principe ook heel goed toepassen op de werkvloer.

Uit onderzoek* blijkt namelijk dat 90% van de Nederlanders kleine kantoormaterialen (zoals nietmachines en perforators) en gereedschap op het werk met elkaar deelt. Ook wordt er bij de inkoop van deze artikelen vooral gekeken naar kwaliteit (59%) en minder naar de prijs (32%). Dat de producten lang meegaan en door veel mensen gebruikt kunnen worden, is dus een belangrijke overweging. Er wordt echter nog weinig of geen aandacht geschonken aan het onderling delen tussen afdelingen, vestigingen of andere bedrijven. Het gevolg hiervan is dat er veel geld wordt weggegooid aan het aanschaffen en vervangen van de gebruiksartikelen. En dat terwijl er in jouw bedrijfspand misschien wel 10 stofzuigers ongebruikt in de kast staan.

Daarnaast gooit 38% defecte spullen onmiddellijk weg, zonder eerst te kijken of het nog te repareren valt. Natuurlijk wegen de kosten voor een reparatie niet altijd op tegen de kosten van de aanschaf van een nieuw product en zal deze keuze ook anders zijn bij een nietmachine van 5 euro en een boormachine van 300 euro. Maar als je defecte producten centraal inzamelt en niet direct weggooit, kun je onnodige verspilling voorkomen en zorgen voor een langere levensduur. Overweeg daarom bij een aankoop ook de levensduur en mogelijkheid tot (en kosten van) eventuele reparatie. En nog een laatste tip: overweeg bij de aankoop van producten niet alleen nieuwe, maar ook gebruikte producten. Vaak zijn deze nog goed bruikbaar (denk aan refurbished elektronica).

Een deeleconomie op de werkvloer is dus een positieve en duurzame ontwikkeling, maar kan je ook veel geld schelen!

*Onderzoek in opdracht van Manutan onder 862 Nederlanders.