Maakt u klinkende keuzes?

Pieter Peelen
07 jan 2013

Geïnspireerd door een rapport over de trends die de komende jaren de wereld van MKB-ondernemers gaan beïnvloeden is dit de eerste van 7 blogs. Deze blog gaat over de trend van het maken van klinkende keuzes en die ook laten doorklinken in klinkende boodschappen.

AANBOD IN OVERVLOED

Als u kijkt naar de hoeveel aanbod en hoe deze de afgelopen jaren is toegenomen dan is dat gigantisch. In een streven om klanten te bereiken doet het merendeel van de bedrijven een greep naar allerlei zaken die uiteindelijk alleen maar leiden tot steeds meer aanbod. En niet meer loyaliteit van klanten.

DE AFNEMER IS HET SPOOR BIJSTER

Hoe moet ik uit 30 verschillende soorten abonnementen voor mijn telefoon de juiste kiezen? Welke zorgverzekering past nu het beste bij mij eisen en wensen? Voor veel mensen wordt het een onmogelijke opgave om een antwoord te vinden op deze vraag. Mensen gaan daarom meer principiële keuzes maken; ik kies waar ik achter sta of waar ik mij goed bij voel.

FOCUS OP KLANTLOYALITEIT

Er zijn een aantal verkooptactieken die niet voor klantloyaliteit zorgen:

  • “zo laag mogelijke prijs”-strategie voeren
  • kortingen geven
  • angst aanjagen in uw productpromotie
  • inspelen op voornemens van mensen
  • nieuwheid (dat vervliegt vaak immers binnen een paar maanden)

Uiteraard leveren bovenstaande tactieken u omzet op, alleen geen steeds terugkerende klanten.

MAAK HET HELDER

Als u hier een slag wilt winnen; maak uw aanbod helder voor uw doelgroep. Op de eerste plaats moet u dan dus volledig helder hebben waar uw doelgroep van wakker ligt. En daarnaast uiteraard processen inrichten om dat regelmatig te peilen. En “last but not least”; u moet heel goed duidelijk maken waarvoor u staat en waarom u doet wat u doet.

MAAK HET GEBRUIKSVRIENDELIJK

Mensen hebben geen tijd meer om te leren begrijpen hoe u product werkt. Het moet het intuïtief doen! Dikke gebruikshandleiding? Ga terug naar de definitie van uw dienst of product en herdefinieer.