Kickstart het nieuwe jaar!

Pieter Peelen
03 jan 2018

Heb jij vanochtend je bed opgemaakt? Nee? Tijd om dat voortaan te gaan doen! Volgens admiraal William McRaven is je bed opmaken namelijk dé manier om die dag ook andere dingen gedaan te krijgen. Omdat je de eerste taak van die dag succesvol hebt afgerond, voel je je namelijk een trots, wat jou aanmoedigt om ook een andere taken af te ronden. Ook realiseer je je hierdoor dat de kleine dingen in het leven wel degelijk het verschil kunnen maken. Als je de kleine dingen niet goed kunt, lukken de grotere dingen je ook niet. En nog een voordeel: op een slechte dag kom je tenminste nog thuis met een mooi opgemaakt bed. Dit moedigt je aan om het de volgende dag beter te doen!

Oké, dus aan je lijstje met goede voornemens kun je nu ook het opmaken van je bed toevoegen. Maar hoe kun je jezelf en je team verder motiveren om dit jaar een kickstart te geven? Wij snappen namelijk dat het best lastig kan zijn om de draad weer op te pakken na de feestdagen. Daarom geven we je 6 tips!

1. Maak een lijst van de dingen die je in 2018 gedaan wilt krijgen. Begin met lange termijn doelen en eindig in specifieke acties. Zie ook de methode van Getting Things Done om je taken vast te leggen en uitgevoerd te krijgen. Zo’n lijst geeft rust en spoort je aan om deze acties op te pakken.

2. Hou een brainstormsessie met je team om op ideeën te komen voor een bepaalde uitdaging of vraag (bijvoorbeeld sales, personeelszaken, marketing, ICT, etc.). Zorg dat iedereen kan bijdragen en wees creatief met elkaar. Deze nieuwe ideeën zullen prikkelend werken.

3. Voer 1-op-1 gesprekken met je personeel om zo te horen wat er leeft binnen je bedrijf en waar de knelpunten liggen. Zo voelt iedereen zich gehoord en kunnen eventuele obstakels voor het komende jaar direct aangepakt worden.

4. Plan leuke dingen in met je team om iedereen gemotiveerd te houden. Dit kunnen ook kleine dingen zijn, zoals gezamenlijk lunchen of het maken van een groepsfoto.

5. Hou een ‘goed nieuws-rondje’ bij de start van de week waarin iedereen zijn of haar goede nieuws deelt. Zo begin je de maandagochtend met positieve energie!

6. Stel een gezamenlijk doel op. Bijvoorbeeld een financieel doel, persoonlijk doel of leerdoel. Zorg ook voor een beloning na het behalen van het doel. Hiernaar toewerken werkt stimulerend!

Het komt er eigenlijk op neer dat iedereen zich op zijn plek moet voelen, weet waar hij of zij dit jaar naartoe werkt en waarom. Van al deze dingen krijgen mensen nieuwe energie. We wensen je veel succes het komende jaar! Wij beginnen morgenochtend in ieder geval met het opmaken van ons bed.