Kerstvakantie….of toch niet?

Pieter Peelen
22 dec 2015

Ondernemen is topsport. Het wordt om mij heen vaak geroepen door menig ondernemer. En ik denk dat het ook zo is. Wat veel ondernemers zich echter niet beseffen is dat topsporters echt top worden door goed hun rust te pakken.

Iets wat meer ondernemers vaker zouden moeten doen. Vandaar ook onze 4 gouden regels met betrekking tot rust.

  1. Neem 150 vrije dagen per jaar

Vrije dagen helpen je om harder en slimmer te werken. Door echt even afstand te nemen voel je je daarna volledig fris en kijk je vaak anders tegen problemen of uitdagingen aan. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat een zomervakantie van 3 weken (zeker in een wifiloos huisje) mij minimaal 3 weken besparing aan “twijfeltijd” oplevert.

Maar zie een weekend ook echt als 2 dagen die je vrij neemt. Een weekend is een hele mooie herstelperiode voor een ondernemer. En als je elk weekend pakt heb je toch al mooi 104 dagen te pakken!

  1. Plan 4 vakanties vooruit

De sleutel zit in het plannen (zoals bijna altijd). Om je enigszins te dwingen hiermee aan de slag te gaan vraag ik je 4 vakanties vooruit te plannen. Dat kunnen zomervakanties zijn, maar een weekendje weg telt natuurlijk ook mee.

  1. Vrij is ook echt vrij

Een vrije dag is ook echt een vrije dag. Op deze dag besteed je dus geen tijd aan bijeenkomsten, documenten, telefoontjes of e-mails van de zaak. Je bent niet beschikbaar voor je klanten en je medewerkers.

Je bent alleen beschikbaar voor echte spoedgevallen (zoals een overlijden).

Heb je een gezin? Dan betekent vrij soms ook even geen kinderen. Ik vind het zelf heerlijk om even een weekendje weg te gaan met mijn vrouw alleen, en kan dat iedereen aanraden. (wel met z’n eigen vrouw, begrijp me niet verkeerd)

  1. Niet vrij; dan vol aan de bak!

De essentie van “vrij kunnen nemen/zijn” is de juiste dingen doen op de dagen dat je wel werkt. Om die dagen goed te gebruiken raad ik je aan om te gaan plannen in:

  • Focusdagen: dagen dat je minimaal 80% bezig bent met je kernkwaliteit
  • Bufferdagen: dagen dat je je voorbereid op effectieve focusdagen. Je kan dan plannen, jezelf trainen, overleggen met je team en taken delegeren.

Begin met het plannen van focusdagen en bufferdagen in een verhouding 4:1. Houd van je vrije dagen, focusdagen en bufferdagen bij wanneer het goed werkte en wat je toen hebt gedaan. Zo kan je kwalitatief beter invulling geven aan die dagen.

Ik wens je meer rust toe in 2016!

Voor jezelf rust creëren is 1 van de onderwerpen die aan bod komt in een GroeiPotentie Inventarisatie, waarmee we je helpen ruimte te maken voor de groei van je bedrijf. Wil je hier meer over weten? Bel 030 – 888 71 25 of mail naar pieter@nononsancy.nl.