Je goed voelen, dat is zoveel waard…

Pieter Peelen
08 feb 2024

Tijdens de afgelopen decembermaand ontstond bij mij het gevoel dat ik het anders wilde gaan aanpakken. De maand was op zich goed; lekker gewerkt en veel gezelligheid. Maar ook lange dagen gemaakt, veel lekker gegeten en te weinig gewandeld en gesport. Ook de hele maand af en aan aan het snotteren en niet helemaal echt lekker….het is niet dat ik op instorten stond maar ik had wel het gevoel dat het beter kon.

In de kerstvakantie heb ik het sporten weer opgepakt. Dat was even aanpoten, maar ik vind het echt heerlijk om naast de mentale inspanning van het werk mezelf fysiek helemaal uit te leven. Weer 3 keer per week naar de sportschool was dus goed te doen. Ook wandelend weer veel meer de natuur opgezocht…lekker tot rust komen.

Ook begin januari een Ayurveda detoxweek gedaan. Twee dagen licht verteerbaar eten, dan 4 dagen alleen Kitchari (rijst, groenten en kruiden) waarna we weer 2 dagen gingen opbouwen naar normaal. Dat werd wel een nieuwe normaal; ik merkte dat mijn lijf aan minder voedsel genoeg had en het ook beter doet op plantaardige voeding. Dat eet ik nu meer.. Ook de hoeveelheden koffie en alcohol zijn geminimaliseerd.

De resultaten? Die zijn echt verbijsterend. Hier komt de nerd in mij misschien naar boven, maar ik vind het echt interessant om ook resultaat te meten. Mijn rusthartslag is 10% lager, mijn hartslagvariabliliteit (zegt veel over je conditie) verdubbeld en 7 kilo kwijt. Ik ben minder onrustig, veel meer gefocust en er komt veel meer uit mijn handen. Energie voor tien!

Dit experiment van de maand januari zegt veel over hoe je een systeem kan beïnvloeden. Mijn lijf werkt beter doordat ik daar op stuur. Zou dat ook zo kunnen werken voor een bedrijf?

Ja! Veel bedrijven kunnen veel beter. Het is ook niet zo dat deze bedrijven op instorten staan, vaak draaien ze best OK. Toch zitten er in het systeem van het bedrijven bepaalde aannames die niet blijken te kloppen. Waardoor het toch niet optimaal draait. Je zou het kunnen vergelijken met veronderstellen dat al het eten in de supermarkt goed voor je is. Zo is er heel veel wat er wordt gebruikt in bedrijven met betrekking tot management ook niet goed voor je bedrijf.

De afgelopen jaren lukt dit sturen binnen bedrijven ons steeds beter. Wij helpen bedrijven te sturen op productiviteit en zien dat zij op dat vlak het vaak 10 tot 20 keer beter doen dan even grote sectorgenoten.

Dus ook al voelt jouw bedrijf best OK, het kan toch het nodige opleveren om bepaalde zaken beter aan te pakken. Als je eens zou willen zien hoe wij dat doen, neem dan eens contact op!