Houd doelmatig ondernemen leuk!

Pieter Peelen
20 mrt 2012

Vorig jaar heb ik mij verbaasd over het feit dat 70% van de ondernemers geen doelen op papier heeft staan. Daarom heb ik besloten daar dit jaar een serie blogs aan te wijden. Het doel van deze serie is enerzijds u bewust te maken van het belang van doelen stellen. En anderzijds u tips te geven voor hoe u dit het beste kunt aanpakken.

In deze blog aandacht voor het stellen van doelen op de lange termijn en dan met name het leuk houden van deze doelen. Essentieel voor uw eigen motivatie als u straks aan de doelen gaat werken.

MAAK DOELEN DIE HOOFD EN HART AANSPREKEN

Het is verstandig om bij de formulering van uw doelen een balans te vinden tussen doelen die uw hoofd aanspreken ten opzichte van doelen die uw hart aanspreken. U kunt uit ideologie doelen nastreven, maar ook ideologie moet worden georganiseerd. Hoe succesvoller u dat doet, hoe sneller u uw idealen kunt realiseren.

Doelen halen doet u nooit helemaal alleen. Als doelen dusdanig zijn geformuleerd dat anderen zich daar ook goed bij voelen, dan heeft u een grotere kans op succes. Denk daarbij aan uw samenwerkingspartners, klanten en leveranciers. Anders gaat toch, wellicht onbewust, de rem erop.

CHECK OF UW DOELEN PASSEN BIJ UW AMBITIE

Uw ambitie is het vuur dat u van binnen voelt om een verschil te maken. Wordt het vuur gevoed door de doelen die u heeft gesteld? Ja? Dan heeft u de juiste doelen gesteld. Zo niet, ga dan op zoek naar hetgeen u energie geeft; dat zal u dan dichter bij de juiste doelen brengen.

Dit kunt u uiteraard zelf sturen. Kort gezegd bestaat motivatie uit 3 elementen. Dat zijn drijfveren, behoeftes en beloningen.

Met betrekking tot drijfveren: vraag u af of het doel op zich voor u genoeg is of dat u lotgenoten zoekt waarmee u samen de uitdaging wilt aangaan.

Met betrekking tot behoeften: kijk of u uw behoefte aan structuur kunt koppelen aan het bepalen van uw doelen. Of uw behoefte aan verandering; plan ook, maar gevarieerd en zo min mogelijk belemmerend. Spreek niet altijd met dezelfde mensen af om te reflecteren.

Met betrekking tot beloning: stel deze in het vooruitzicht als u een bepaald doel heeft gehaald. Bepaal van tevoren wat dat moet zijn en wat dicht bij u ligt (wat dus ook echt als een beloning voelt). Wilt u meer weten over het organiseren van uw motivatie, lees dan deze blog.