Hou jezelf scherp: stel korte termijn doelen!

Pieter Peelen
19 mei 2012

Vorig jaar heb ik me verbaasd over het feit dat 70% van de ondernemers geen doelen op papier heeft staan. Daarom heb ik besloten daar dit jaar een serie blogs aan te wijden. Het doel van deze serie is enerzijds u bewust te maken van het belang van doelen stellen. En anderzijds u tips te geven voor hoe u dit het beste kunt aanpakken.

VERGEET, NA HET STELLEN VAN ALGEMENE DOELEN, NIET OM DOELEN TE STELLEN VOOR DE KORTE TERMIJN

Een doel dat u over 3 jaar bereikt wilt hebben, vraagt qua motivatie van de meeste mensen een te grote dagelijkse spanningsboog. Die spanningsboog kunt u dus het beste opdelen in kleinere tijdstappen. Het voordeel van klein is dat u het nog concreter kunt maken, beter in de context kunt plaatsen en dat u vaker successen kunt vieren (wat de motivatie weer ten goede komt).

Maar wat is nu klein genoeg? Zelf werk ik volgens de wet van Parkinson. Onze psyche schijnt zo te werken dat als u zichzelf of anderen taken oplegt waarvoor langer dan 2,5 dag de tijd genomen mag worden, u deze taken minder belangrijk vindt. Of met andere woorden: u bent geneigd om zo laat mogelijk aan een taak te beginnen, met als eerste startpunt zo’n 2,5 dag voor de deadline.

De eerste keer dat ik de wet van Parkinson heb gebruikt, was in mijn eerste jaar als student. Ik had een slecht eerste trimester gedraaid. Na evaluatie kwam ik erachter dat ik te laat was begonnen met studeren om mijn tentamens nog te halen. Dus heb ik een schema gemaakt op dagniveau van het tweede trimester en op de deur van mijn kamer geplakt (zodat ik er minimaal tweemaal per dag mee geconfronteerd werd). Resultaat: 100% score tweede trimester. Pas jaren later hoorde ik van Parkinson en hoefde ik niet meer overtuigd te worden. Ik maak nog steeds actieschema’s en die werken prima!

MAAK ACTIEPLANNEN

Werk al uw doelen uit in korte actieplannen, tot op het niveau dat u ze binnen 1 maand tot 6 weken kunt halen. Beschrijf wat het doel is van uw plan. Bijvoorbeeld: “ik wil voor 15 februari van 10 verkochte e-books per maand naar 40 verkochte e-books per maand”. Bepaal daarnaast hoe u dit doel kunt bereiken. Brainstorm over mogelijkheden en ideeën. Doe dit alleen of samen met een familielid of een bevriende zakenrelatie. Stel concreet vast wat u gaat doen. Bepaal daarnaast wanneer u wat gaat doen en wie het gaat doen (als u in een team werkt). Gebruik Parkinson in uw actieplanning: elke week 3 acties oppakken die u richting een succesvol actieplan brengen.

Veel succes met het stellen van uw eigen korte termijn doelen!