Hoe winstgevendheid is jouw bedrijf?

Pieter Peelen
07 dec 2017
Door Hugo Dokter

Laten we beginnen met de vraag wat is “winst” eigenlijk?

Financieel-economisch zijn er verschillende definities en berekeningen van dit begrip. Maar laten we het simpel houden door te zeggen dat winst “het positieve verschil tussen opbrengsten en kosten” is.

Wat mij opvalt is dat ondernemers vaak best goed weten wat de omzet van hun bedrijf is, maar dat dit van de winst vaak onbekend is. Alsof winst een soort black-box is en dat ze aan het einde van het jaar vaak verrast zijn dat hun winst tegenvalt. “Nou, volgend jaar een tandje erbij en dan komt het allemaal goed”. En dat patroon repeteert zich vaak jarenlang. In de crisisjaren waren bedrijven vaak al blij als ze zwarte cijfers hadden en in ieder geval geen verlies.

Maar als ondernemer is het enorm frustrerend om al je ziel en zaligheid in je bedrijf te leggen, werkweken van 60 uur of meer heel normaal zijn, er veel kapitaal, risico en geld door het bedrijf gaat en er dan onderaan de streep toch maar zo weinig overblijft. En vaak is dan het salaris van de ondernemer zelf nog niets eens betaald. Laat staan investeringen om het bedrijf toekomstbestendig te houden. Waar doe je het eigenlijk allemaal voor?

Wat dan te doen?

  1. Allereerst is het belangrijk om meer inzicht te hebben in de in- en uitgaande geldstromen van je bedrijf. Blijf ook scherp of gebudgetteerde voorcalculaties van projecten zich verhouden tot de werkelijke nacalculaties.
  2. Was die inschatting van de uren en doorlooptijden nu wel écht realistisch? Had de verkoopprijs niet gewoon hoger moeten zijn? Onze ervaring leert dat ondernemers weinig aan nacalculatie doen, “omdat daar achteraf toch niets meer aan te doen is. Het is zoals het is, de markt bepaalt toch mijn prijs”. Dat is echter een misvatting. Door het wel te doen, maak je namelijk inzichtelijk waar het eventueel misgaat, processen efficiënter/effectiever moeten en waarde weglekt. Elimineer verspilling en handelingen die niets toevoegen, denk simpel.
  3. Kijk ook kritisch naar het rendement per klant/klantgroep. Neem afscheid van klanten waar je niets op verdient. Maak een verdeling onder je klanten en kijk welke het minst opleveren en welke voor jou het meest waardevol zijn. Bepaal aan de hand daarvan hoe je je tijd wil verdelen.

Het interessante is dat dit allemaal heel logisch klinkt, maar in de praktijk vaak helemaal niet zo is.

Alvast fijne feestdagen en een winstgevend 2018!

Wil je voor het nieuwe jaar nog met mij in gesprek over hoe jij je winstgevendheid kan verbeteren? Laat dan hieronder je gegevens achter.