Hoe scoor jij op het gebied van ambidexteriteit?
Onlangs heb ik onderzoek gedaan naar het creëren en behouden van ambidexteriteit binnen organisaties. Ambidex.. euhh.. wat?
Een organisatie die ‘ambidexter’ is, is gelijktijdig en succesvol gefocust op zowel de korte als op de lange termijn. Er wordt verbeterd voor de klant van vandaag, alsmede vernieuwd voor de klant van morgen. Uit onderzoek blijkt dat deze gelijktijdige focus essentieel is om als organisatie te overleven.
Echter, deze gelijktijdige focus vraagt om een andere structuur, cultuur en type mensen. Daarom levert het managen ervan een spanningsveld op. En weet je wat opvallend is? Managers binnen de multinationals waar ik onderzoek heb gedaan lopen tegen dezelfde zaken aan als de MKB-ondernemers die wij dagelijks tegenkomen. Ze stellen zichzelf vragen als:
- Hoe moet ik mijn aandacht verdelen tussen de waan van de dag en mijn dromen voor over 5 jaar?
- Hoe zorg ik dat de organisatie balanceert tussen innoveren voor de toekomst en optimaliseren voor vandaag?
- Hoe krijg ik het bedrijf in een flow van continue verbeteren, én continu vooroplopen?
Alhoewel verschillende contexten verschillende invloeden hebben, zijn er interessante algemene best practices om effectief ontwikkelen in jouw organisatie te waarborgen. We behandelen hier een aantal van de activiteiten die managers ondernemen om een context van effectief ontwikkelen te creëren.
Spelen met aandacht geven
Voor veel ondernemers is het gevoel van inspiratie en nieuwe ideeën herkenbaar. Graag zien we dergelijke initiatieven ook bij werknemers terug. Dit kun je stimuleren door 1) het geven van ruimte en vertrouwen, 2) te stimuleren en prikkelen, en 3) aandacht en zichtbaarheid.
- Geef ruimte en vertrouwen
Geef ruimte voor innovatie in de vorm van tijd, geld of andere middelen. Dit kan ook speelruimte zijn. De beste ideeën komen vaak niet tijdens het gericht toewerken naar een specifieke verbetering. Het gevoel van ruimte en vertrouwen is voor werknemers hierin nog belangrijker. Zonder middelen worden we creatief. Zonder vertrouwen van onze leidinggevende worden we apathisch.
Soms denk je als ervaren ondernemer op voorhand te weten dat ideeën niet positief uit zullen pakken. Heb het lef om werknemers hier zelf achter te laten komen. Naast dat het leerzaam is, werkt dit ook stimulerend voor werknemers om dingen te gaan proberen. Aan één effectieve verbetering gaan veel pogingen vooraf. Wanneer heb jij voor het laatst ‘mislukkingen’ toegejuicht vanwege de positieve energie die erin gestopt was?
- Stimuleer en prikkel
Stel vragen, wees nieuwsgierig en sta open voor nieuwe ideeën die ontstaan in je team. Geef ruimte om mensen erop uit te laten gaan, haal iemand in huis die de status quo op de proef stelt of organiseer met je team een break out sessie. Hoe vaak krijg jij inspiratie als je een dag lang op dezelfde plek achter je computer zit?
Naast dat deze prikkelingen kunnen leiden tot inspiratie voor verbetering en innovatie, is het voor je team ook een vorm van waardering. Je laat als ondernemer zien dat je in je mensen wil investeren en dat je ze iets gunt.
- Geef aandacht en maak zichtbaar
Als je bewust ruimte en vertrouwen geeft en mensen actief stimuleert en prikkelt zal dat iets los maken bij je team. Uiteindelijk wil je natuurlijk wel dat wat er loskomt aan innovatieve input uiteindelijk ook uitgewerkt wordt en beklijft. Aangezien het lastig is om mensen af te rekenen op (vrijwillig) genomen initiatieven voor innovatie (waarvan de uitkomst vaak niet eens duidelijk is) vragen veel leidinggevenden zich af hoe dan toch te sturen.
Wat tijdens de interviews die ik hield voor mijn onderzoek veelal naar voren kwam is het effect van aandacht voor, en zichtbaarheid van, de voltooiing en integratie van vernieuwingen.
Dit kan zo simpel zijn als met oprechte interesse vragen hoe side-projects ervoor staan en actief waardering uitspreken voor de genomen stappen. Op een zichtbare plek een visualisatie maken van lopende initiatieven helpt niet alleen als geheugensteuntje, maar maakt ook collega’s nieuwsgierig en vergroot de betrokkenheid.
Daarnaast creëer je door het structureel tijd besteden aan nieuwe, lopende, en afgeronde initiatieven tijdens vergaderingen of andere deelmomenten een organisatiefocus op innovatie en verbetering.
Tot slot
Deze verschillende facetten dragen bij aan het creëren van een innovatieve sfeer waar het nemen van initiatief gestimuleerd en beloond wordt. Vergeet daarbij niet dat je eigen aandacht voor innovatie en verbetering een stempel drukt op de organisatie. Een conservatieve houding slaat innovatie snel dood, maar als je voor de troepen uitrent voelt je team ook geen ruimte voor eigen initiatief. Ondernemen… het blijft balanceren!
Nieuwsgierig naar de rest van de resultaten? Roept het vragen bij je op waar je eens over wil sparren? Neem gerust contact op!
Het onderwerp ‘Effectief Ontwikkelen’ zullen wij behandelen op 15 november tijdens de derde kennissessie van de najaar reeks van de No Nonsancy Academy. Wil je hier graag bij zijn? Neem dan contact op met Dieuwertje, via: dieuwertje@nononsancy.nl of: 06-46027734.
Het onderzoek vond plaats binnen 4 (multi)nationale bedrijven in de professionele dienstverlening en industrie. In totaal zijn 27 interviews afgenomen: 9 met managers en van iedere manager 2 medewerkers.