Hoe krijg ik ze zover?

Pieter Peelen
21 sep 2016

Stel je bent als ondernemer goed bewust van een veranderende wereld en de impact daarvan op jouw onderneming. En je wil daar graag mee aan de slag. Dan kan je tegen het volgende probleem aanlopen.

Waar een ondernemer vaak té snel gaat, is in het aanhaken van zijn team. Dat resulteert in frustraties over het team of in twijfel over het eigen kunnen. Er gebeurt dan alsnog niets (plan in de la) of de ondernemer probeert het autonoom.

Hoe krijg ik mezelf zover?
Het leidt ook vaak tot situaties dat de ondernemer zich gegijzeld voelt door zijn team. Terwijl hij of zij feitelijk wordt gegijzeld door zijn of haar eigen onvermogen om in te zien dat er wat geleerd kan worden en dat het dus niet alleen bij het team zit. “Hoe krijg ik ze zover” is dan eigenlijk hoe krijg ik mezelf zover.

Iedereen hetzelfde referentiekader?
Het meekrijgen van je team is cruciaal in het effectief inspelen op veranderingen en kansen in de markt. Let wel op! Je team heeft vaak een heel ander referentiekader. En jij loopt voor de muziek uit.

Wij komen bij ondernemers waar het team en de individuen daarin al jaren niet meer zijn gekieteld om anders naar bepaalde zaken te kijken. Kan je dan verwachten dat dat nu ineens wel gebeurt?

Enthousiast maken begint met delen
Enthousiast krijgen begint met delen. Het is heel goed als je je lange termijn beeld op papier hebt gezet. Deel je beeld wel met je team. En nog beter: laat ze het ook aanvullen. Zorg ervoor dat zij ook eigenaarschap voelen en krijgen voor het bereiken van dit beeld.

Daarnaast is het altijd goed om 1 op 1 te inventariseren hoe je medewerkers zichzelf zien in jouw beeld over 3 tot 5 jaar. Dan kun je samen een persoonlijk plan maken om daar te komen. Wij hebben medewerkers bij klanten hierdoor in korte tijdveel persoonlijke groei zien doormaken. Waardoor de ondernemer veel meer tijd kreeg voor de uitvoer van zijn of haar acties.

Wat is er te verliezen?
Te maken met moeilijke, hardnekkige teams? Inventariseer samen wat de gevolgen zijn van naar je lange termijn beeld toe veranderen. Wat verliezen we als we het niet doen? Wat krijgen we als we het wel doen? De emotionele kracht van iets verliezen (een baan, collega’s, een leuke plek om te werken, interactie met klanten) is veel groter dan jouw eigen overtuiging van het positieve lange termijn beeld. Maak daar gebruik van!