Hoe duurzaam werkt jouw bedrijf?

Pieter Peelen
30 jul 2015

In deze blog gaat ‘duurzaam’ niet over het milieu. Met duurzaam bedoel ik het zo lang mogelijk waarde blijven creëren vanuit je bedrijf voor de klant, de aandeelhouder(s), het personeel, de leveranciers, de samenwerkingspartners en de omgeving. Hierbij 4 tips.

organisatie1

1. Vertrouwen 

Onze drang naar duurzaamheid is naar mijn mening ontstaan vanuit onze behoefte om weer mensen en bedrijven te kunnen en willen vertrouwen. Ondanks ons beschaamde vertrouwen willen we bouwen aan langdurige relaties. We zijn wel wat meer op onze hoede, wat zich uit in veel doorvragen en onderzoeken. Wij willen weten hoe dingen zijn gemaakt of hoe iets werkt. En daar vinden we vaak ook iets van.

Uiteraard kun je hier prima op inspringen. Benadruk dat je een duurzame partner bent. Doe dat op de verschillende aspecten van de definitie. Daar zijn tal van mogelijkheden voor.

2. Sociaal ondernemerschap en sociale innovatie

Een van de meest onderschatte vormen van het verduurzamen van je bedrijf is sociaal ondernemerschap. Als je sociaal onderneemt, en dan kijk ik met name richting je personeel, dan kan dat je 40% resultaatsverbetering opleveren. Met sociaal ondernemen bedoel ik niet de ‘softerik’ uithangen, maar je mensen serieus nemen en naar waarde behandelen. De meeste ondernemers met wie ik dit soort trajecten heb gedaan, staan versteld van de kennis en competenties aanwezig binnen hun bedrijf. Het inzetten daarvan kan een ontzettende boost geven.

Innovatie draait tegenwoordig ook niet meer om techniek alleen. Juist sociale innovatie levert je nu veel op. En het kost bijna niks! Met sociale innovatie kun je je resultaat 20 tot 25% verbeteren.

3. Innovational excellence

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven gestuurd op met zo weinig mogelijk middelen doen wat je goed kunt; ook wel ‘operational excellence’ genoemd. Duurzame bedrijven richten zich hier juist niet op. Het nadeel van operational excellence is dat je een ‘doe’-organisatie creëert, waarbij er alleen wordt nagedacht in de top. De organisatie luistert niet naar ideeën vanaf de werkvloer en verstikt daarmee zichzelf, en alle medewerkers.

Innovational excellence is van het grootste belang voor duurzame bedrijven. Je kunt er veel mee winnen. Misschien ken je het voorbeeld wel van Google waar medewerkers 20% van hun tijd mogen besteden aan eigen projecten. Daar gaat het om! Creëer momenten waarbij er, in volledige gelijkwaardigheid vanuit alle lagen binnen het bedrijf, kan worden samengewerkt aan nieuwe initiatieven.

4. Duurzaamheid is verantwoordelijkheid nemen en geven

De essentie van duurzaamheid is verantwoordelijkheid nemen voor meer dan alleen jezelf. Wellicht gevoed door de angst voor het loslaten in onze controle gerichte maatschappij, geven wij nog te weinig zakelijke verantwoordelijkheden aan onze naasten. Met wie we dagelijks samenwerken. En die een schat aan talent bezitten. Daarin ligt de grootste kans.