het (kabi)Net van drukke zaken

Pieter Peelen
28 jun 2016

Door Hugo Dokter

 

Druk, druk, druk…
Als ondernemer ben je druk, heb je het druk en voel je de druk.

Binnen je bedrijf komen de lijntjes immers allemaal bij jou uit en jij gaat altijd vol-gas. Of het nu gaat om inkoop, verkoop, financiën, techniek, personeel, vakmanschap, logistiek, innovatie, toekomstvisie, groei en nog veel en veel meer….

De ondernemer moet het allemaal weten en doet ook veel zelf. Zie dan al die bordjes maar eens op die zwabberende stokjes te houden. Het kost veel energie en als je niet oppast sneuvelen er één of meerdere bordjes. Het gevoel dat er meer uit te halen is, maar op de een of andere manier lukt dat dan niet. Voordat je het weet zit je vast in het (kabin)Net van drukke zaken. Herkenbaar, maar wat dan te doen? Ga aan de slag met je 5 R-en.

Het begint met Ruimte. Vaak doet de ondernemer teveel zelf en tegelijkertijd. Je leeft in de waan en hectiek van de dag, komt tijd tekort en gaat nog harder werken. Hard werken, daar is natuurlijk niets mis mee. Je wilt de dingen immers juist doen, maar doe je wel de juiste dingen? Maak onderscheid tussen hoofd- en bijzaak en bepaal waar waarde weglekt.

Neem de Regie. Focus op de juiste dingen en laat los. Vaak doe je meer zelf dan nodig is. Delegeer waar mogelijk naar anderen. Moeten die dingen überhaupt wel gedaan worden? Neem het heft in handen, maak keuzes en organiseer je eigen ruimte.

Bepaal je Richting. Waar wil je op de langere termijn naartoe met je bedrijf? Klinkt logisch, maar weet jij het ook echt concreet voor jezelf? Bepaal jouw stip op de horizon en zet koers richting je doel.

Door je team erbij te betrekken, geef je samen invulling aan deze richting. Wat is daarvoor nodig, wat is ieders inbreng, wat doen we goed en wat kan beter? Maak het concreet en ga voor Resultaat.

In deze flow van ruimte, regie, richting en resultaat creëer je Rust. Rust die nodig is voor energie, om te ondernemen met passie en bevlogenheid. Zodat je gerust vol-gas kunt geven…