Het is eenzaam aan de top…

Pieter Peelen
23 apr 2015

Deze uitspraak ken je wel. “Dat geldt voor die managers aan de top van grote bedrijven”, zul je denken. Maar wat dacht je van jezelf? Jij staat als ondernemer ook aan de top van je bedrijf.

Je hebt het waarschijnlijk hartstikke gezellig met je medewerkers, een leuke werksfeer, want dat vind je belangrijk. Iedereen heeft het naar zijn zin. Er wordt hard gewerkt en jullie hebben plezier.

Maar toch weten je medewerkers niet hoe lastig het de afgelopen jaren soms was om de salarissen te betalen, door teruglopende omzet, debiteuren die later betalen, crediteuren die in je nek hijgen. De slapeloze nachten die je daarvan had of misschien nog wel hebt.

En ze weten niet dat je continu bezig bent ervoor te zorgen dat je je omzet weer in de stijgende lijn krijgt, door weer meer met je klanten te praten en nieuwe klanten te zoeken. Tegelijkertijd moet je je verdiepen in de nieuwe pensioenregeling, en een medewerker die toch niet helemaal functioneert baart je zorgen. Je moet advies inwinnen voor online marketing, want alleen die oude website is ook niet goed genoeg meer. Bij wie moet je zijn en waar moet je beginnen…

Je hebt veel aan je hoofd als ondernemer. Maar stel je voor dat je stapje voor stapje onderwerpen die je nu alleen denkt te moeten oplossen, deelt met je team of één van je teamleden. En samen bedenk je oplossingen en samen pak je het aan. Hoe fijn zou dat zijn. Dan doe je het écht samen. En denk niet: “daar begrijpen ze toch niets van.” Als jij het nooit gedeeld hebt of om ideeën of oplossingen hebt gevraagd, dan weet je ook niet welke creativiteit of oplossingen je team te bieden heeft.

Doe het dus samen!
En dan blijkt die top helemaal niet zo eenzaam te hoeven zijn als je dacht.

Auteur: Erik de Haan