Heb jij last van een anti-Ajax syndroom?

Pieter Peelen
11 mei 2016

Afgelopen zondag was ik getuige van een heel vreemd verschijnsel. Langs het stadion fietsend was ik in de veronderstelling dat de lokale voetbalclub gehakt aan het maken was van de gasten. De decibellen waren niet te tellen. Het enthousiasme steeg tot grote hoogte.

Thuis aangekomen bleek niets minder waar. Ze werden zelfs verslagen. In een wedstrijd waarin het nodige op het spel stond. Wat bleek; op een ander veld liep Ajax het kampioenschap mis. Iets wat Utrecht in absolute feeststemming bracht. Ik begrijp daar helemaal niks van.

Als je de cijfers bekijkt dan is de plaatselijke FC altijd bijzonder gemotiveerd in wedstrijden tegen de buren uit Amsterdam. De laatste jaren werd er nauwelijks verloren, gewonnen vaak zelfs, terwijl de club uit Amsterdam over het geheel gezien duidelijk dominanter is.

Die dominantie zien we niet alleen terug op het veld maar zeker ook in de uitingen. In Amsterdam zijn er uitermate van overtuigd dat ze de beste zijn, en ze steken dat ook niet onder stoelen of banken. Arrogantie of winnaarsmentaliteit?

In Nederland wordt roepen dat je de beste bent vaak afgedaan als misplaatste arrogantie. “Doe maar normaal dan doe je al gek zat” is hier veiliger dan je kop boven het maaiveld uitsteken. De vraag is uiteraard of we daarmee onszelf niet te kort doen in het bereiken van doelen die we zelf wellicht niet voor mogelijk achten, maar die dat wel zijn.

Oftewel; is men in Amsterdam te arrogant of is de rest te bescheiden of gewoon te bang?

In Engeland werd een voormalige degradatiekandidaat vorige week kampioen. Met 20% van de middelen die de zogenaamde topclubs daar hebben. Zo zie je maar wat de kracht kan zijn van samen een doel hebben, als team bij elkaar blijven en het ongeacht alles blijven najagen en niks prijsgeven voor een resultaat kan geven.

In Utrecht begon ooit het idee voor de tourstart op drie bierviltjes bij een klein groepje vrienden in een kroeg. We weten allemaal waar dat uiteindelijk toe heeft geleid. Succesvolle mensen zijn vaak mensen die in eerste instantie voor gek werden verklaard of totaal niet serieus werden genomen.

Ik kom ook regelmatig ondernemers tegen met een “anti-Ajax syndroom”? Klagen over anderen maar zelf niet in beweging komen om die ander te slim af te zijn. Terwijl er in deze turbulente tijden geen bedrijf of businessmodel veilig is en het nog nooit zo eenvoudig is geweest om impact te maken of disruptief te zijn.

Dus, motiveer jij jezelf op basis van antipathie of op basis van geloof in het eigen kunnen?

Ook met beperkte middelen maar wel met de juiste mindset kun jij kampioen in jouw markt worden. De vraag is; durf jij het vol aan te gaan?

Je eigen kracht vinden en daarvan uitgaan is 1 van de onderwerpen die aan bod komt in een GroeiStrategie Inventarisatie. Wil je hier meer over weten? Bel 030 – 888 71 25 of mail naar pieter@nononsancy.nl.