Groeien? Kies bewust je initiatieven!

Pieter Peelen
08 apr 2015

Als ik ondernemersbingo zou bedenken, dan zouden de volgende woorden en uitdrukkingen zeker op de kaart staan: “druk”, “waan van de dag”, “geen tijd”, “volle agenda”, “doe het vanavond wel even”, “lukt nu even niet” en “daar moet ik volgend jaar maar eens mee aan de slag”.

Hoe kan het toch dat de mensen die ons land moeten leiden richting betere tijden vaak moeite hebben met het geven van richting aan zichzelf?

Ongeleid ondernemerschap
Dat heeft alles te maken met passie en enthousiasme. Combineer dat met een dosis initiatief en je krijgt ondernemers die als een stel ADHD’ers de hele dag alle kanten op vliegen. Maken meters als een dolle, maar komen geen steek vooruit.

Concreet toekomstbeeld
De eerste stap naar geleid initiatiefrijk worden is het maken van een zeer concreet toekomstbeeld. Leuk al die passie en dat enthousiasme, maar waar moet dat concreet toe leiden? Zonder concrete stip op de horizon blijf je afdwalen.

Concrete keuzes
Ik heb wel eens een ondernemer geholpen met het rangschikken van zijn ideeën. We begonnen de middag met 50 ideeën en we eindigden er met 3 waarmee hij concreet aan de slag is gegaan. Binnen 6 weken had hij resultaat en een honger naar meer…

“Wat is er gebeurd met die andere 47 ideeën?”, vragen ondernemers mij dan meestal. 15 zijn er de prullenbak in gegaan (pasten niet bij zijn lange termijn beeld) en de rest ging op de ‘ideeënparkeerplaats’.  Net als elk nieuwe idee dat na de sessie werd bedacht.

Kies voor groei
Het andere extreme van bezig zijn met teveel ideeën, zijn ondernemers die slechts kiezen voor 1 idee; het behouden van de omzet. Ze gaan dus niet voor groei. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met deze insteek vaak krimpen. Bewust kiezen voor een paar concrete groei initiatieven loont dus!

Actie en resultaat geven meer energie
Als je met 3 concrete actieplannetjes aan de slag gaat in plaats van met 50 ideeën, dan maakt dat uiteraard een behoorlijk verschil. Vooral voor hoeveel focus en overzicht je hebt, en wat je daar voor terug krijgt. Geleide initiatieven leiden tot resultaat (succes of mislukking), en dus tot energie of voortschrijdend inzicht. Beide zeer waardevol.

Geleide initiatieven leiden tot succes, al het andere tot bingo!

Auteur: Pieter Peelen