Hoe jouw goede voornemens dit jaar wél kunnen slagen

Pieter Peelen
01 feb 2018

Ieder jaar maken veel mensen een lijstje met hun goede voornemens. Zowel persoonlijke wensen als zakelijke doelen worden dan vol goede moed opgeschreven. Op dat moment écht met de overtuiging dat het wordt volgehouden. Maar na een paar weken (of slechts een paar dagen) merk je dat het toch lastiger is dan je dacht. Ach ja, dan proberen we het later gewoon weer een keer… Erg zonde!

Uit wetenschappelijk onderzoek van Woolley en Fishbach (2017) is gebleken dat mensen hun goede voornemens langer volhouden als dit is gekoppeld aan korte termijn ‘beloningen’, vergeleken met beloningen op de lange termijn. Bijvoorbeeld: als je je voorneemt om deze maand 5 nieuwe klanten binnen te halen en je weet dat je hierdoor meer omzet zal draaien in die maand erop, dan werkt dit stimulerender dan als je het doet voor een omzetgroei van 20% over dat jaar. Dat laatste ligt te ver weg en kan ons minder motiveren dan een beloning op de korte termijn. Hetzelfde geldt voor vaker sporten, meer sparen, stoppen met roken, etc.

Om onze klanten een eindje op weg te helpen hebben we dit jaar rond de kerst daarom champagne flessen uitgedeeld, waarop zij hun wens voor 2018 konden schrijven. De regels waren om de fles op een plek neer te leggen waar je het elke dag ziet, het koud te leggen als de wens bijna in vervulling zou gaan en de fles vervolgens te poppen als het zover was. We hebben enorm veel mooie wensen binnengekregen, waarvan hieronder een selectie!

Hetzelfde concept hebben we bij jonge kinderen uitgeprobeerd (met kinderchampagne uiteraard!). Hen werd gevraagd om hun leerdoel voor 2018 op te schrijven. En wat bleek? Ze waren er binnen een paar seconden al uit en schreven hun doel vol enthousiasme op. Een erg geslaagde actie dus!

De (kinder)champagne werkt dus als extra korte termijn beloning om zo tóch die wensen/voornemens/doelen in vervulling te laten gaan. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke mogelijkheden om jezelf en je team te motiveren. Wat doe jij om je voornemens of doelen te behalen?