Goede voornemens? Doe mij maar Geweldige Gewoontes!

Pieter Peelen
29 dec 2018

Vanaf volgende week gaan veel mensen weer fanatiek aan de slag met hun goede voornemens. En dat is heel mooi! Zeker als we allemaal ervoor kunnen zorgen dat we dat succesvol doen.

Afgelopen jaar heb ik mensen om mij heen gezien die mij enorm hebben geïnspireerd. En voor iedereen die aan de slag wil met een verandering voor zichzelf het komende jaar als bron van inspiratie kunnen dienen. Het heeft mij een aantal positieve veranderingen zelf gebracht en een aantal inzichten die ik, zo aan het einde van het jaar, graag met mede-ondernemers wil delen.

Ik geloof namelijk niet in “goede voornemens” maar wel in “Geweldige Gewoontes”! Geweldige gewoontes zorgen ervoor dat je je ook geweldig voelt. En alleen dan ben je in staat tot geweldige prestaties.

Goed
“Goed” is bij uitstek suboptimaal. “Ik wil stoppen met roken, want het is goed voor mijn gezondheid”….. Ik kan mijzelf voorstellen dat je het dan niet lang vol houdt. Waarom ga je voor “goed” als “geweldig” ook kan?

We leven in een tijd waarin we, als we niet uitkijken, worden opgeslokt door enorm veel dingen die goed zijn. Echt een bewuste keuze maken, doen we te weinig. Wat is nu 1 ding wat je echt geweldig zou vinden? Daarmee aan de slag gaan is een eerste stap naar een nieuwe geweldige gewoonte.

Afgelopen jaar werd ik me bewust van het feit dat er collega-ondernemers zijn die alle schoolvakanties vrij plannen. Die tijd geeft enorm veel vrijheid; om met je gezin leuke dingen te doen maar ook om extra te ontwikkelen en leren. Zes weken voor de zomervakantie heb ik zelf besloten om de 6 weken zomervakantie niet beschikbaar te zijn. Dat was zo’n geweldige ervaring, dat ik nu alle schoolvakantie “vrij” plan en ben. Over hoe ik dat doe, later meer!

Voornemen
Een voornemen op zich, daar kan je natuurlijk niks mee. Uit een voornemen zelf komt geen actie. Zonder actie ook geen nieuwe gewoonte. Daarnaast gaat de tijd zo snel dat wachten tot 1 januari om iets te veranderen niet meer van deze tijd is. Als je vindt dat het anders moet, begin er dan zo snel mogelijk mee.

Wil je meer bewegen? Koop een stappenteller of een smartwatch, en ga vanaf vandaag 10.000 stappen per dagen wandelen. Wil je afvallen? Stop vanaf vandaag met eten na je avondmaaltijd en eet geen snoep of koekjes meer.

Waar gaat het fout?

Naast bovenstaande zaken raad ik je aan om nog iets te doen om ervoor te zorgen dat je een gewoonte kan ontwikkelen. Dat is jezelf de volgende vraag stellen: “Wat zijn de risico’s die de ontwikkeling van mijn nieuwe geweldige gewoonte kunnen ondermijnen?”

Terug naar mijn vrije tijd. Risico’s daar kunnen zijn dat mijn team dan compleet stuurloos zou kunnen zijn, klanten of samenwerkingspartners vragen om mijn aandacht, er minder cashflow is en ga zo maar door. Uiteraard moet je bedenken hoe je met die risico’s om gaat voordat je gaat starten. Het vereist wat organisatie!

De oplossing voor een risico kan ook een extra geweldige gewoonte zijn. Ik realiseerde mijzelf na de herfstvakantie dat mijn gezin het niet altijd fijn vond dat ik na het avondeten een uurtje weg was om mijn 10.000 stappen te lopen. Nu begin ik elke werkdag met een ochtendwandeling van 1 uur, voordat ik de kinderen wakker maak. En avonds speel ik nog een spelletje met de kinderen na het eten…win, win, win!

Zakelijke geweldige gewoontes

Meer vertrouwen op mijn team was en is mijn beste geweldige gewoonte. We hebben er een gewoonte van gemaakt om actief te kijken naar wat er nodig is om mij zo min mogelijk zaken te laten uitvoeren. Afgelopen jaar hebben we samen enorm veel vooruitgang geboekt. Ik met een goed gevoel veel losgelaten, zij hebben veel verantwoordelijkheid opgepakt. Samen zijn we gegroeid. Die schoolvakanties niet beschikbaar zijn… dat had echt niet gekund zonder deze geweldige ontwikkeling.

Daardoor hebben we ook een nieuw bedrijf kunnen starten. Met meteen een goede trekker erin en mijzelf zoveel mogelijk op de achtergrond. Hier werkt ik alleen “aan” en niet “in”. Daardoor kan ik ook meer tijd besteden aan nieuwe business ideeën.

Ik kijk uit naar een geweldig 2019 waarin we deze ontwikkelingen allemaal gaan doorzetten. Iedereen die afgelopen jaar heeft geïnspireerd, dank daarvoor. Laten we er samen weer een mooi jaar van maken!