Een succes maken van Social media

Pieter Peelen
19 jan 2012

Er zijn veel mensen die enthousiast beginnen met het inzetten van social media voor hun bedrijf. Er zijn er ook veel die na een tijdje gedemoraliseerd afhaken. In deze blog wat tips over hoe u dat kunt voorkomen. Hoe kunt u van sociale Media een succes maken voor uzelf?

ELK SOCIAL MEDIUM IS EEN MIDDEL

En dus geen doel op zich. Ik kom nog wel eens wat mensen tegen die zomaar beginnen met Twitteren. Ik vraag me dan altijd af wat het hogere doel is wat deze mensen voor ogen hebben. Waarom twittert u? En wat wilt u ermee bereiken? Schrijf dat nou eens op.

MAAK EEN COMMUNICATIEPLAN

Het zakelijk inzetten van sociale media is onderdeel van u campagne-, marketing en/of communicatieplan. Heeft u dat niet? Ga daar dan eerst mee aan de slag. Anders wordt het risico dat het een rommeltje wordt te groot.

MET WIE GAAT U DELEN?

Bepaal wie u gaat volgen, of te wel welke doelgroep bedient u. Bepaal dan ook welk social medium voor u het meest interessant is. Schrijf u in op een aantal en ga eerst eens neuzen. Bepaal dan welke u actief gaat gebruiken. Begin met een enkel medium; ook interactie is belangrijk en wordt gewaardeerd. En dat moet u wel aankunnen!

WAT WILT U DELEN?

Bepaal voor u gaat zenden wat u wilt delen. Heeft u al een blog of een e-book of whitepaper geschreven? Of heeft u dat niet? Steek u tijd primair in het maken van inhoud. Mensen die wat willen delen, worden over het algemeen wat meer gewaardeerd.

WANNEER GAAT U DELEN?

De context waarbinnen u informatie deelt is ook erg belangrijk voor het “aanslaan” van uw plan. In juli twitteren over Sinterklaas lijkt mij niet heel kansrijk in termen van een groot publiek bereiken. Bepaal wanneer er behoefte is aan uw informatie op basis van wat er in de wereld gebeurt of in welk seizoen we leven.

HOE GAAT U DELEN?

Gaat u tekst delen en doet u dat vrijblijvend via een blog? Of via een e-mailnieuwsbrief? Gaat u filmpjes opnemen en die via YouTube delen? Wat slaat aan bij uw doelgroep en waar heeft u het meeste aan?

MAAK HET CONCREET

Gebruik de voorgaande tips om hetgeen u gaat zenden concreet te maken. Gebruik de tools uit de eerdere blog om alles in social media (in dit geval Twitter) te organiseren.