Doelen stellen: eerst lange termijn!

Pieter Peelen
19 mrt 2012

Vorig jaar heb ik mij zo verbaasd over het feit dat 70% van de ondernemers geen doelen op papier heeft staan, dat ik daar dit jaar een serie blogs aan wil wijden. Het doel van deze serie is enerzijds u bewust te maken van het belang van doelen stellen. En anderzijds u tips te geven voor hoe u dit het beste kunt aanpakken.

In deze blog aandacht voor het stellen van langetermijndoelen (3-5 jaar). Waar wilt u zijn in 2016? Essentieel voor het bepalen van de richting van de kortetermijndoelen die u later gaat stellen.

BEGIN MET DOELEN STELLEN VOOR DE LANGE TERMIJN (3-5 JAAR)

Als u zichzelf dwingt tot het stellen van doelen voor de lange termijn, dan dwingt u uzelf los te komen van vandaag. Om met Covey te spreken: zie hetgeen u doet als het beklimmen van een ladder die tegen een muur staat.

Door kritisch naar de langetermijndoelen te kijken, dwingt u zichzelf te kijken naar die ladder en de muur en niet naar hoe u er het beste op kunt klimmen. U kunt uzelf afvragen: ga ik hoger de ladder op klimmen of zet ik hem tegen een andere muur?

Begint u met doelen voor morgen of volgende week/maand dan kunt u er vergif op innemen dat u geen ladders verplaatst, maar alleen focust op het beter beklimmen van de ladder (ook al staat hij tegen een muur die u op lange termijn nergens brengt).

Door doelen op de lange termijn te kiezen, maakt u vaak ook andere keuzes. U slaat vaker onnodige tussenstappen over in veranderingsprocessen. Dat scheelt u een hoop tijd, geld en energie en geeft een visionair beeld richting uw omgeving.

ANALYSEER EERST

Als ladders doelen zouden zijn, dan kunt u het beste beginnen met het zetten van de ladders tegen de juiste muren. U kunt uw ladders ook laten staan en meteen beter gaan leren klimmen. Dan moet u wel zeker weten dat uw ladders goed staan!

Anders focust u vanaf het begin verkeerd wat u een hoop tijd, energie en geld gaat kosten. Veel ondernemers weten niet wat het product is waarmee zij de meeste winst maken of waarde toevoegen. Als u daar bij hoort, dan raad ik u aan eerst nog wat huiswerk te doen vóór u doelen gaat stellen.

MEER GELD IS NOOIT HET ENIGE DOEL

Focus in uw doelen nooit alleen op geld, want geld is een middel om uw doelen te behalen of een resultaat vanuit uw doelen. Denk vanuit uw passie en talent! Langetermijndoelen worden niet voor niets “droomdoelen” genoemd. Focus vanuit de droom voornamelijk op uw klanten, uw processen en de mensen waarmee u het moet doen, dan volgt, als u het goed doet, het geld vanzelf.