Waarom ligt een dode vlieg altijd in de buurt van een raam?

Pieter Peelen
10 jul 2017

Een dode vlieg in de vensterbank. Wat gaat er aan vooraf? De vlieg wil naar buiten, graag zelfs. Doet verwoede pogingen, botst tegen het glas, heen en weer, nog een keer, links-rechts, boven-onder en toch gaat het mis. Het verwondert mij. Zoveel inzet, volhardend en een enorme volhouder, maar tóch die slechte afloop.

Wat gebeurt hier nu eigenlijk? De vlieg ziet het licht, wil er naartoe, gaat recht op het doel af en blijft dat proberen en proberen. De vlieg doet dus eigenlijk steeds exact hetzelfde en verwacht toch elke keer een ander resultaat. Domme vlieg, zal je denken, maar geef toe: zelf doe je dat toch ook wel eens? Wat kunnen we hier nu van leren?

  1. Zie dat dit gebeurt. Of zoals Johan Cruijff zou zeggen: Je gaat het pas zien als je het doorhebt.
  2. Begrijp waarom je het telkens op deze manier probeert.
  3. Bedenk welke manieren beter zouden werken. De kortste route leidt kennelijk niet altijd tot de beste oplossing.
  4. Doe er iets aan, dus zet het raam open of vang de vlieg en laat die buiten vrij.

Wees verstandiger dan de vlieg en neem vaker afstand van een situatie om te bekijken wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Ga dan eens op zoek naar een ander raam of iemand die jou kan helpen om te komen waar je wilt zijn. Wordt in ieder geval niet de vlieg in de vensterbank die zijn hoofd blijft stoten door telkens dezelfde fout te maken. Geniet van de vlucht en het uitzicht!