De schokkende feiten over snelle groeiers

Pieter Peelen
06 okt 2016

Nederland is een van de koplopers in Europa met betrekking tot relatieve aantallen snelgroeiende bedrijven. Uit onderzoek blijft dat snel groeiende bedrijven de banenmotor zijn voor de Nederlandse economie.

Een snelgroeiend bedrijf is een bedrijf dat in omzet of werkgelegenheid een groei realiseert van 20% per jaar over een periode van 3 jaar. Van de bedrijven met meer dan 10FTE in dienst is 5,4% snelgroeiende. Zij hebben in de periode 2011-2014 samen meer dan 70.000 banen gecreëerd.

De champagne kan open zou je zeggen. Niets is minder waar…

Uit onderzoek van het Erasmus Centre of Entrepeneurship blijkt dat het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland in de periode 2008-2014 is gehalveerd. Waar lopen deze bedrijven in hemelsnaam tegenaan? En hoe kunnen we er iets aan doen zodat we de banenmotor weer een slinger kunnen geven?

Het onderzoek benoemt 4 redenen waarvan wij er een, op basis van onze ervaring met snelgroeiende bedrijven de belangrijkste, er uit uithalen.

Gebrek aan leiderschapskwaliteiten

“The bottleneck is at the top of the bottle”. Vergeet alle zaken waar je tegenaan loopt in je bedrijf en begin met verbeteren bij jezelf. Wij hebben, met zeer beperkte investeringen voor de ondernemer, het meeste resultaat behaald op het gebied van persoonlijk leiderschap. Sommige ondernemers kunnen geen leiding geven aan zichzelf, hoe wil je dat dan doen aan het heel bedrijf? Begin bij jezelf, en de rest volgt (letterlijk).

Leiding nemen begint met het opschrijven van waar jij naar toe wilt. Echte leiders doen dat in interactie met hun team. Want leiders weten dat ze hun toegewijde mensen heel hard nodig gaan hebben als van de droom realiteit gemaakt moet worden.

Snelgroeiende bedrijven relatief klein en jong. Van de vijf bedrijven hebben er 4 minder dan 100 medewerkers in dienst. Gemiddeld hebben ze 45 medewerkers in dienst. Klein en jong maakt je wendbaar en geeft je ook ruimte om een goede filosofie intern neer te zetten op het gebied van groei.

Geef dan als leider ook invulling aan je gezamenlijke droom door die filosofie te definiëren, te delen, te voeden en te bewaken. Laat de rest over aan die talentvolle en toegewijde mensen waarmee je in je bedrijf samenwerkt.

Als we allemaal wat meer aan onszelf zouden werken, waar zouden we dan kunnen staan over een paar jaar? Ik denk serieus bovenaan de lijst van landen met relatief de meeste snelgroeiende bedrijven.