Klant is koning?!

Pieter Peelen
20 mei 2015

Als je “klant is koning” roept, dan leidt dat in menig ondernemerskring tot verhitte discussies. Vanuit ons perspectief is het een absolute waarheid.

Menig ondernemer is veel te druk met zichzelf, het personeel en het managen van de dagelijkse processen. Maar weet je dan nog wel wie je klant is en wat die wil en wenst?

Veel ondernemers nemen niet de tijd om te luisteren en mee te denken met hun klant. Maar voor wie doe je het eigenlijk allemaal? Kroon je klant weer tot koning! Dat is leuk, inspirerend en het levert meer omzet op!

Hieronder 3 tips over hoe je de bekroning het beste aan kunt pakken.

  1. Ga in gesprek

Bekijk voor de gein eens 10 websites van willekeurige bedrijven en schrik van hoeveel er nog wordt gecommuniceerd van ‘binnen naar buiten’, ofwel vanuit het perspectief van het bedrijf. De techneuten onder ons spannen hiermee meestal de kroon; er is natuurlijk ook niks mooier dan de buitenwereld te verblijden met jouw nieuwe tool, functionaliteit x, y, z en dergelijke…

Bedrijven die hun doelgroep serieus nemen gaan echt in gesprek, vaak al voordat al deze mooie functionaliteit is gemaakt. Zij onderzoeken met een minimaal product waar de klant echt behoefte aan heeft en bouwen zo aan waarde (i.p.v. functionaliteit).

  1. Vraag!

Het is stuitend hoeveel ondernemers wij tegenkomen die zeggen te weten wat hun klanten van ze vinden. In 95% van de gevallen weten ze het namelijk niet echt. Ze denken het te weten, maar het feitelijk vragen gebeurt niet.

Terwijl het eigenlijk heel eenvoudig en best verrassend kan zijn om te vragen welke waarde een klant in jou ziet. De meest interessante timing hiervoor is het moment dat een klant besluit met je in zee te gaan. Het kan zo simpel zijn als: “Dank voor het vertrouwen! Zeg me eens, wat was nu doorslaggevend voor je keuze?”.

  1. Evalueer tussentijds

Deze herken je zeker: de gastvrouw die in het restaurant nog even komt vragen of alles naar wens is als het eten net op tafel is gezet. Pas dit ook toe bij je eigen klanten en wacht niet tot nadat de klus klaar is met het vragen om een evaluatie. Geef jezelf de tijd om gedurende de opdracht een verwachting alsnog te overtreffen.

Een ander groot voordeel van spoedig evalueren is dat je er eerder achter komt dat de klant heel blij is en je graag wil aanbevelen. Zonde als je daar pas na een jaar gebruik van maakt!

Een goed gezinde koning kan oppermachtig voor je zijn!