De beste 100 fuck-it list items voor ondernemers

Pieter Peelen
17 mrt 2019

Ondernemers. Als ze ergens gebrek aan hebben is het tijd. Als ze ergens iets verkwisten….dan is het tijd. Tijd om daar iets aan te doen?! 😉

Wij hebben, op basis van onze ervaringen met meer dan 250 MKB-ondernemers, een lijst gemaakt met meer dan 100 zaken waarmee je beter maar mee kan stoppen als ondernemer. We delen er alvast 6 met je!

  1. Je plan..f*ck it!

Het idee achter plannen maken is het voorkomen van het verkeerd benutten van je kostbare tijd. Wij zien vaak ondernemers van hot naar her rennen de hele dag, als kippen zonder kop. Deze ondernemers zijn zich niet bewust van hoe zij met hun kostbare tijd omgaan. Herkenbaar?

We zien ook soms ondernemers die plannen tot dat ze een ons wegen. In een wereld die steeds sneller verandert, worden plannen echter minder relevant. Plannen maken we om tot actie over te gaan. Doen is de beste manier van denken.

Er gaan zich steeds meer situaties voordoen dat vasthouden aan je plan niet meer werkt. Op die momenten kan je je plan beter laten voor wat het is.

  1. Multitasken….

De meeste ondernemers hebben aan ideeën geen gebrek. Anders was je toch geen ondernemer geworden, toch? Vaak zorgt een ongetemd enthousiasme ervoor dat meteen aan de slag wil. Als het enthousiasme over het idee wegvloeit of de frustratie met betrekking tot de volle werkweek toeneemt…dan gebeurt er ineens niets meer met het idee.

Multitasken…ik kom nog steeds mensen tegen die beweren dat ze dat echt goed kunnen. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet kan. En dat zien wij dus ook in de praktijk. Een ding heel goed doen, dat werkt wel en brengt veel positiviteit. Heb ik je op een idee gebracht? 😉

  1. Uitvoeren…

Natuurlijk kunnen wij ondernemers altijd alles zelf het beste en het snelst. Toch?

Het enige nadeel hiervan is dat dit ons onze tijd kost. We zijn dan ook wel erg “druk” altijd. Vraag maar eens aan een collega hoe het met hem gaat, wedden wat er dan gezegd wordt?

Het nadeel van dat wij “zo goed zijn in alles” is dat we vaak niet toekomen aan belangrijke dingen waaraan we onze tijd moeten besteden. Die meer passen bij de rol van ondernemer. Verbied jezelf eens een dag om iets uitvoerend te doen en pak die dingen dan eens op.

  1. Een week van meer dan 40 uur…

Tijd. We gaan er als ondernemers mee om of we het in overvloed hebben. Maar is dat ook zo?

Werkweken nemen zonder uitzondering meer dan 40 uur in beslag. Ook al hunkeren velen naar die echte “4 hour workweek”, of is dat slechts iets wat iemand zegt maar toch niet echt wil.

Wij zijn toch een stel bezige bijtjes. In al die bezigheden vergeten we nog wel eens dat we ook een gezin hebben, vrienden en er een wereld aan onze voeten ligt om met die mensen te ontdekken.

Hou het gewoon eens bij die 40 uur, en neem eens tijd voor vrije tijd.

  1. Het verleden…

Heb je wel eens een ondernemer aan een koe zien trekken? Wij wel, wij zien dit elke week wel. Meestal worden deze oude koeien uit de sloot getrokken. Die koeien hebben allerlei vormen en maten. Ze vertegenwoordigingen crisis, falen, onkunde en een heel scala aan onverwerkte oude negatieve emoties.

Fysiek gezien is een koe uit de sloot trekken een zeer inspannende klus. Maar dat staat in schril contrast met de mentale uitputting die oude negatieve verhalen met zich mee brengen. Ben jij in staat het verleden achter je te laten en verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst?

  1. Goede voornemens….

Het is 5 januari. Het is koud op straat op weg naar de sportschool. Ik heb mijn sportkleding aan, met daar overheen een dikke trui met hoodie, een winterjas en een dikke muts. En dan nog voel ik de koude wind er dwars doorheen. In de sportschool is het dringen geblazen. Er zijn bijna geen vrije lockers en de lessen zijn verdubbeld.

Vijf weken later is het weer opgeklaard en de sportschool een stuk leger. Zou de helft zijn doel van ultieme fitheid al hebben bereikt? Wat denk je zelf?

Goede voornemens werken niet. Begin er niet aan.

Ik hoop dat je door deze blog ziet waar je tijd kan besparen. Tijd die je kan inzetten om echt te ondernemen. Wil je de hele lijst ontvangen? Of heb je hulp nodig in het meer ondernemend maken van je team, zodat jij meer vrijheid gaat ervaren in jouw ondernemerschap? Dan weet je ons te vinden! 🙂