De beste 100 fuck-it list items voor ondernemers, deel 2

Pieter Peelen
05 jun 2019

Ondernemers. Als ze ergens gebrek aan hebben is het tijd. Als ze ergens iets verkwisten….dan is het tijd. Tijd om daar iets aan te doen?! 😉

Wij hebben, op basis van onze ervaringen met meer dan 250 MKB-ondernemers, een lijst gemaakt met meer dan 100 zaken waarmee je beter maar mee kan stoppen als ondernemer. We delen er alvast 6 met je!

  1. Klanten die je maar niet tevreden kan maken

Wederzijdse afhankelijkheid. Dat is toch echt het devies als je een goede lange termijn relatie wilt met je klanten. Toch zien we veel ondernemers in klantrelaties die lijken op slechte huwelijken. Huwelijken die zich maar voortslepen, waarin mensen bij elkaar blijven voor het koophuis of, nog erger, de kinderen. Hoeveel tijd en mentale energie kost je zo’n relatie? Veel te veel toch? Maak wat van die relatie, of zeg hem op!

  1. Vergaderen….

Vergaderen….als we niet oppassen doen we het tot we een ons wegen. Terwijl we veel vergaderingen niet ervaren als gebeurtenissen waar we veel energie van krijgen. Hoe vaak beginnen ze te laat, eindigen ze te laat, hebben mensen actiepunten niet uitgevoerd en is er geen goede agenda….

Vermenigvuldig dan eens de uren maal met het aantal mensen wat aan tafel zit. Tijd die je vaak beter kan besteden. Hoe vaak wordt er vergadert bij jou in het bedrijf? Kom je met meer energie uit de vergadering dan dat je erin gaat?

  1. Altijd maar werken…

Ondernemers staan altijd “aan”. Wij zien ondernemers die met hun medewerkers vakantieplanningen maken, die zichzelf niet meenemen in de planning. Wij zien ook medewerkers die dat normaal vinden.

Natuurlijk wil je als ondernemer het goede voorbeeld geven. Je wil voorop lopen voor de troepen uit. Geef je wel het goede voorbeeld als je te weinig je welverdiende rust pakt? Als jij rust pakt doet dat ook goed voor je team en bedrijf!

Ik hoop dat je door deze blog ziet waar je tijd kan besparen. Tijd die je kan inzetten om echt te ondernemen. Wil je de hele lijst ontvangen? Of heb je hulp nodig in het meer ondernemend maken van je team, zodat jij meer vrijheid gaat ervaren in jouw ondernemerschap? Dan weet je ons te vinden! 🙂