Corona-virus, een kans voor mkb-ondernemers?

Nick van Bruchem
23 mrt 2020

Zoals bekend, treft de corona maatregelen veel bedrijven zwaar. Voor sommigen betekent dit een periode van thuiswerken, zonder collega’s om je heen. Maar hoe zorg je ervoor dat je nou het beste uit deze periode haalt? Wellicht is dit een kans om dingen te doen waar je nooit aan toe bent gekomen?

Wij hebben een lijst gemaakt met verschillende aspecten over kansen die je als ondernemer kunt grijpen, als je vanuit huis werkt. Als eerste is het verstandig om de juiste dingen op een rijtje zetten, zodat hier geen onnodige energie naartoe gaat.

We hebben het dan over:

  • Een rustige omgeving vinden thuis, om ongestoord te kunnen werken.
  • Zorg voor een goede internetverbinding, zodat je “workflow” hetzelfde of juist sneller is als op je werk.
  • Maak gebruik van een onlinecommunicatie platform, waarop je kunt videobellen met je personeel of klanten. Wij maken zelf gebruik van Zoom, omdat wij dit een handige en makkelijke tool vinden om mee te werken.
  • Los korte pauzes in, waarin je even wat eet, drinkt of een wandeling maakt. Misschien kun je samen met je gezin even wat tijd besteden.

Nu de basis gereed is, kunnen we verder. Wat kunnen we doen om van deze crisis een kans te maken?

Wij geven de volgende tips:

  • Blijf positief en probeer je zo min mogelijk te ergeren aan de dingen die om je heen gebeuren (bijv. het slagveld in de supermarkten). Verspreid deze positiviteit door andere ondernemers te helpen op LinkedIn, Facebook, enz. Hiermee kun je met jouw eigen specialiteit iets betekenen voor een ander en daarnaast laat je jezelf ook nog is zien op het internet!
  • Mocht je gaan ervaren dat je tijd over hebt (over het algemeen zitten ondernemers veel in de auto), maak dan een lijst met zaken die je moet oppakken maar nog niet aan toe bent gekomen. Maak die zaken zo concreet mogelijk en voeg ze toe aan je dagplanning.
  • Neem eens tijd om je klanten wat aandacht te geven. Een persoonlijk belletje of een videoconferentie om even te vragen hoe het gaat en of je nog ergens hulp kan bieden doet veel goeds.
  • Heb je toevallig eerder bepaalde ideeën gehad waarmee je jouw onderneming vooruit kunt helpen? Dit is je kans! Je hebt nu de tijd om ze uit te werken en via videoconferentie met je collega’s te delen. Wellicht kunnen zij je wel helpen met verdere uitwerking.
  • Heb je geen ideeën of ben je wat zwaarmoedig van deze hele situatie? Zorg dan voor inspiratie en leg jezelf niet te veel druk op. Maak bijvoorbeeld af en toe als pauze een wandeling of doe iets creatiefs. De ideeën en de positiviteit komt dan vanzelf, gebruik deze tijd om er ook echt iets mee te doen!

Een idee wat wij met je willen delen is dat je in deze tijd ook met je team kan werken aan de ontwikkeling van je bedrijf. Veel bedrijven functioneren niet optimaal omdat structuren, systemen en werkprocessen niet voldoende zijn geregeld en afgestemd op elkaar. In drukke tijden ervaren ondernemers vaak te weinig tijd en rust om dat goed op te pakken. Wij kunnen dat nu met je doen, ook via online begeleiding.

Er zijn mogelijkheden om bovenstaande te doen met zeer ruime financiële steun vanuit de overheid. Als je hier meer informatie over wil, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op!