Cijfers zijn niet alleszeggend

Pieter Peelen
06 mei 2015

Je financiën en met name actuele financiële rapportages zijn de ruggengraat van je inzicht in de gezondheid en continuïteit van je bedrijf. Maar zeggen financiële cijfers altijd alles? En kan je accountant altijd eigenhandig voor elk probleem de juiste oplossing bieden?

Wij denken van niet!

Het proces achter het cijfer
Inzicht in je financiën houdt je scherp, maar is wat anders dan sturen op cijfers. Natuurlijk als bepaalde kosten oplopen dan kun je daar wat aan doen, als er verder geen gezonde reden voor is waarom ze oplopen. Processen achter cijfers zichtbaar maken is daarvoor essentieel.

Sturen op procesoutputs
Voor echt sturen op de cijfers moet je vaak wel een slag dieper in de analyse. Dieper dan puur de kosten alleen. En dan is een accountant niet altijd de juiste sparringpartner. Goede accountants vinden dat overigens zelf ook. Die blijven veel liever binnen het domein waarin ze excelleren en zoeken voor de domeinen daarbuiten partners met wie ze samenwerken om extra klantwaarde te creëren.

Medewerkers en externe adviseurs
Om te bepalen welke stappen nodig zijn om te groeien, zijn medewerkers en externe adviseurs vaak de beste raadgevers. Betrek hen bij het verkrijgen van meer en beter inzicht in je bedrijf. Dat maakt het ook makkelijker om te besluiten óf, wanneer en met welke maatregel er moet worden bijgestuurd.

Groeien is teamwork. Dat doe je met je eigen team, en een team van externen dat de blinde vlekken invult en je scherp houdt. Zodat je jouw klanten altijd een toegevoegde waarde kunt bieden!