Checklist: waar moet je aan denken om 2017 met een gerust hart af te sluiten?

Pieter Peelen
22 nov 2017

Hoewel 79% van de bedrijven aangeeft strategische planning belangrijk te vinden, zet slechts 23% ook echt strategische planning in bij het maken van belangrijke beslissingen. Zonde!

De winst van bedrijven die actief met de ontwikkeling van hun onderneming bezig zijn, blijkt 12% hoger dan van bedrijven die dit niet doen. Om vooruit te kijken, moet je eerst alles op orde hebben.

Daarom schreven wij een checklist voor eind 2017. Gebruik deze om je jaar goed af te sluiten en met een frisse blik je strategie voor de komende jaren te bepalen!

1. Zorg dat alle losse eindjes aan elkaar geknoopt zijn, bijvoorbeeld dat alle facturen betaald zijn, je debiteuren zijn geïncasseerd en openstaande offertes de deur uit zijn. Rond je administratie van 2017 meteen af!

2. Leg de resultaten van het afgelopen jaar vast, analyseer de uitkomsten en stel vast hoe je er op dit moment voor staat. Dit geldt niet alleen voor de financiën, maar ook voor alle andere aandachtsgebieden.

3. Formuleer zo concreet mogelijke bedrijfsdoelen (of pas de bestaande aan). Het is belangrijk dat deze elk jaar weer aansluiten aan de huidige stand van zaken. Wees specifiek over verantwoordelijkheden en deadlines. Stel zowel korte als lange termijndoelen op. Betrek je medewerkers of MT in deze oefening voor een duurzaam resultaat.

5. Denk goed na over personeelszaken en prestaties. Moet er meer getraind of begeleid worden, zijn er meer krachten nodig en wanneer moet je beginnen met werven? Vaak wordt hier pas aan gedacht als er al een tekort is ontstaan.

6. Ga na waar je de klanttevredenheid en bedrijfsprocessen kunt verbeteren. Is er een goed lopend proces of loop je telkens achter de zaken aan? Als dit laatste het geval is, moet je hier snel verandering in brengen.

7. Bedenk waarin jij je nog wilt ontwikkelen. Wat heb je geleerd in 2017? Zonder enige innovatie zal je bedrijf nooit kunnen groeien. Dit kan in de vorm van producten, diensten, team, klantrelaties, IT, onderzoek, educatie en ga zo maar door.

8. Kijk naar wat je succesvolle concurrenten doen en leer daarvan. Wat doen zij goed en waarin kunnen zij nog verbeteren? Gebruik dit bij je eigen evaluatie.

9. Denk na of er behoefte is aan ondersteuning. Zoals in onze vorige blog beschreven, hoef je hier niet bang voor te zijn. Kijk eens wat het je brengt om een partner in te schakelen om bovengenoemde punten samen te bespreken!

Maak het einde van het jaar dus productief en denk alvast na over de komende jaren. Wees niet bang om hier ondersteuning bij te zoeken. Zo kun je in 2018 weer met frisse energie aan de slag!

Wil je meer weten over hoe No Nonsancy jou kan ondersteunen? Laat hieronder dan je gegevens achter, we zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.