Boekhouden is vooruit kijken!

Pieter Peelen
06 mei 2015

Er is geen excuus meer. In 2007 kwamen de eerste online boekhoudpakketten op de markt, en nu is deze optie voor elke ondernemer meer dan toegankelijk. In september 2015 de resultaten van 2014 bespreken is niet meer van deze tijd. Sturen op waar je morgen naartoe wilt op basis van wat je vandaag weet wel!

Lean boekhouden
Waar menig bedrijfsproces al lean is ingericht (daarover meer in andere blogs), zit in veel boekhoudprocessen nog de nodige verspilling. De grootste oorzaken daarvan zijn ondernemers met een aversie tot het voeren van de administratie en accountants die blijven steken in de traditionele manier van boekhouden. Zo’n eerste ondernemer ben ik zelf, dus heb ik mijn heil gezocht bij een accountant met visie.

Joepie administratie…!
En dat is tot op de dag van vandaag echt een genot. Alles digitaal, geen rot bonnetjes meer die continu kwijt zijn en dagelijks volledig inzicht door de koppeling met je bank. Alles in cloud, dus overal makkelijk toegankelijk.
Ik durf het bijna niet toe te geven, en ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar het doen van de administratie wordt er zelfs bijna leuk van…

Sturen op cijfers
Pas als je administratie up-to-date is, kun je je cijfers echt gaan plaatsen in de context van je bedrijf.  Dus wat zeggen nou die cijfers? De basis om hier inzicht in te verkrijgen is het creëren van een historie van eenduidige cijfers. Zodat je er patronen in kunt gaan ontdekken. Aan de hand daarvan kun je gaan voorspellen, en vervolgens zekerder besluiten.

Als de basis goed is…
… dan volgt er vaak meer. Inzicht hebben en ‘in control’ zijn op je financiën op dagelijkse basis is echt een primaire voorwaarde voor ondernemers die willen groeien. Zorg er dus voor dat je dat op orde hebt!

De techniek stelt bovendien je accountant in staat om minder tijd te steken in het doen van jouw administratie, en meer tijd in het voorkomen van onhandige financiële besluitvorming of het onnodig sponsoren van de belastingdienst.

Al met al een echte win-win situatie die ik je niet wilde onthouden!