Boek van de maand: Profit First

Pieter Peelen
07 dec 2017

Hij is er weer hoor: het boek van de maand! Dit keer geven we je een kijkje in het boek “Profit First”, geschreven door Mike Michalowicz. In dit boek, gepubliceerd in 2014, neemt Michalowicz je mee in een nieuw systeem om jouw onderneming te transformeren van een ‘cash-eating monster’ naar een ‘money-making machine’. De titel van het boek schrikt misschien een beetje af, maar er valt wel wat van dit financiële systeem van te leren.

Het idee
Is niet nieuw. Het is zo oud als de oude sokken waar mensen vroeger hun geld in apart hielden. Het traditionele idee van de formule Omzet – Kosten = Winst wordt opzijgeschoven en verplaatst door Omzet – Winst = Kosten. Hierin is de winst veel prominenter aanwezig en dus niet een restje dat aan het eind van het jaar overblijft, maar een veiliggesteld bedrag bij iedere euro die binnenkomt.

De gevolgen van deze kanteling: je houdt meer over, maakt meer winst, kunt meer investeren, hebt meer inzicht, kunt betere keuzes maken en ervaart hierdoor uiteindelijk meer rust. En dat alles kan al vanaf de allereerste dag dat je aan je bedrijf werkt. Zo kan een klein, winstgevend bedrijf veel meer waard zijn dan een groot bedrijf dat moeite heeft het hoofd boven water te houden.

Maar…..dan moet je echt wel gaan sleutelen aan je kosten. Door de focus op winst te leggen, moet je aan de slag met je kosten. Ben je niet bereid om dit te doen dan werkt dit niet voor je.

Dus hoe kom je aan een financieel succesvol bedrijf?
Michalowicz noemt 4 principes die gelden in de fitness- gezondheidsindustrie, maar die ook de basis vormen voor een gezond bedrijf:

  1. Neem minder calorieën in (geef minder geld uit). De enige manier waarop iemand minder gaat eten, is door kleinere borden te gebruiken. Hetzelfde geldt in een bedrijf: vaak wordt er maar één rekening gebruikt voor alle inkomsten en uitgaven. Hoe meer er op die rekening staat, hoe meer ervan wordt uitgegeven. Daarom zouden er meerdere kleine borden gebruikt moeten worden. Oftewel: open verschillende rekeningen en spreid het geld. Hierdoor is er minder beschikbaar en zal er minder worden uitgegeven.
  2. Eet je groenten eerst (neem de winst eerst). Van iemands bord worden de groenten vaak als laatst gegeten. Maar als je die groenten als eerst eet, krijg je meer voedingsstoffen binnen en zal je minder calorieën innemen. Voor je bedrijf geldt dus ook dat als er geld binnenkomt, je dit gelijk moet verdelen over de verschillende ‘borden’. Hierdoor heb je minder geld beschikbaar voor die kosten en zal je hier dus ook minder aan uitgeven.
  3. Neem verleiding weg (blokkeer je winstrekening). Als je van frisdrank houdt, kun je dit het beste niet in huis halen om te voorkomen dat je er veel van drinkt. Binnen je bedrijf geldt dat je de winst zo snel mogelijk naar een tweede account moet overmaken, zodat je niet in de verleiding komt om hier te veel van te snoepen. Doordat je dan niet van jezelf kunt lenen of ‘stelen’, zal je ook meer druk voelen om de kosten te drukken en ervoor te zorgen dat het past binnen het beschikbare bedrag.
  4. Eet regelmatig (breng een ritme aan). Het beste is om zo’n vijf kleine maaltijden per dag te eten. Ook in je bedrijf moet je een ritme vinden, waarin je zo’n twee keer per maand rekeningen betaalt.

Instant assesment
Ook beschrijft Michalowicz een ‘instant assesment’, waarin binnen 7 stappen duidelijk wordt waar te veel of te weinig geld in zit, afhankelijk van de omzet van je bedrijf. Er wordt gekeken naar de totale en werkelijke omzet, winst, het salaris van de eigenaar, belastingen en kosten.

Afgeleid van deze methode, passen wij ook zo’n analyse ook toe bij onze klanten. Zo bepalen wij mede wat de status is van jouw bedrijf op het gebied van financiën.

Wil je een inventarisatie laten uitvoeren voor jouw organisatie? Mail of bel met je vraag naar pieter@nononsancy.nl of 030 – 888 71 25. Of laat hieronder je gegevens achter.