Boek van de maand: Mindset
Heb jij de juiste mindset voor succes?
Het boek van de maand februari staat in het teken van onze mindset (denkstijl). Want wat blijkt: de manier waarop mensen naar uitdagingen, leerprocessen en vaardigheden kijken, kan per persoon nogal verschillen. En dit heeft een grote invloed op de manier waarop je naar de wereld kijkt en of je succes ervaart.
Het boek in kwestie – Mindset – is geschreven door Carol Dweck, een Amerikaanse professor psychologie. De eerste versie verscheen in 2006 en is daarna nog in verschillende (geüpdatete) versies uitgebracht. Dweck ontdekte, na tientallen jaren psychologisch onderzoek, dat er twee soorten mindsets bestaan: de fixed mindset en de growth mindset. En dat ons succes niet alleen afhangt van onze talenten en vaardigheden, maar dus ook van deze mindsets. Dit succes heeft niet alleen betrekking op carrière, maar ook op leiderschap, sport, liefde, kinderen opvoeden en lesgeven.
Fixed mindset vs. growth mindset
Dus wat is het verschil tussen deze twee mindsets? Eigenlijk is de belangrijkste vraag hierbij of mensen bepaalde aangeboren kwaliteiten hebben óf dat we onze vaardigheden kunnen aanleren en blijven ontwikkelen. Dit heeft effect op onze leerhouding en op hoe we met tegenslagen of teleurstellingen omgaan.
Iemand met een fixed mindset zal snel dingen zeggen als “Ik wist al dat ik hier niet goed in was, dus dat blijkt nu maar weer” of “Ik ben altijd al muzikaal geweest”, terwijl iemand met een growth mindset dingen zegt als “Ik ben niet goed in gitaarspelen, dus ik zou dit graag beter willen leren” of “Doordat ik zo veel met wiskunde geoefend heb, ben ik hier echt beter in geworden”.
In het eerste geval, dus bij de fixed mindset, gaan mensen ervan uit dat er niks te leren of verbeteren valt, omdat de kwaliteiten nou eenmaal wel of niet aanwezig zijn. Ook wil iemand met een fixed mindset graag slim overkomen en zoekt daar bevestiging in. De vaststaande intelligentie wordt dus constant getest: het is er wel of het is er niet. Iemand is succesvol of is dat niet. Deze personen willen uitdagingen liever niet aangaan, omdat ze daarin zouden kunnen falen. Ook vinden deze mensen het moeilijk om met kritiek om te gaan en hebben een defensief karakter. Het resultaat van deze mindset is dat deze mensen zich niet echt ontwikkelen en dus minder bereiken dan mogelijk is.
In het tweede geval, bij de growth mindset, hebben mensen de veronderstelling dat kwaliteiten zich wel kunnen ontwikkelen en dat er door ervaring veel te leren is. Als je er moeite voor doet, kun je bijvoorbeeld alsnog goed in wiskunde worden of leren gitaar te spelen, ook als je daar eerst niet zo goed in was. Mensen met een growth mindset zijn dus leergierig en willen zich graag ontwikkelen door uitdagingen aan te gaan. Een tegenslag is niet leuk, maar er wordt wel ingezien dat dit een leermoment is en dat je de volgende keer beter met die situatie om kunt gaan. Deze mensen leren van kritiek en het succes van anderen inspireert hen. Het resultaat van deze mindset is dat er een steeds hoger niveau bereikt wordt en dat de mogelijkheden hierin eindeloos zijn.
Overigens hoeft iemand niet altijd één mindset te hebben; dit kan veranderlijk zijn per situatie of vaardigheid. Bijvoorbeeld als je denkt dat intelligentie aangeboren is, maar dat technische vaardigheden aan te leren zijn.
Welk effect hebben de mindsets op het bedrijfsleven?
Sommige werknemers worden op basis van hun mindset aangenomen. Volgens Dweck zijn succesvolle bedrijven, de bedrijven met een werksfeer waarin veel ruimte is voor ontwikkeling en waarin leren en doorzettingsvermogen gewaardeerd worden. Het is dus niet alleen van belang om ‘talenten’ aan te nemen, maar ook om mensen te laten ontwikkelen. Ook het geven van feedback werkt stimulerend om te leren.
Kun je van mindset veranderen?
Het antwoord hierop is ja. Dit is mogelijk zodra je je bewust bent van de verschillende mindsets en van jouw eigen mindset. Je kunt jezelf dus dwingen om anders tegen dingen aan te kijken, bijvoorbeeld bij een tegenslag. Merk je dat jouw acquisitiegesprekken weinig opleveren? Probeer dan de opzet van die gesprekken eens aan te pakken. Denk dus niet dat het alleen aan jou ligt, maar pak de kans om het proces te verbeteren.
Vind je het interessant om met ons verder te praten over de verschillende mindsets? Of ben je benieuwd hoe jij je werknemers kunt stimuleren om zich te blijven ontwikkelen? Laat dan hieronder je gegevens achter.