Beter goed gejat dan zelf verzonnen?
Iedereen kent bovenstaande uitdrukking wel. Maar, is het ook zo? In heel veel gevallen vind ik van niet. Als je iets jat, dan is het minste wat we mogen verwachten wel dat je iets toevoegt. Zodat het gejatte nog beter wordt. Beetje op z’n Apple’s; kijken waar het bestaande aanbod niet in voorziet en dat vervolgens wél mogelijk maken. Daarin zit de echte toegevoegde waarde.
Toegevoegde waarde; het is en blijft een mooie term. Daarom staat hij ook in onze kernwaarden, omdat we daarop willen blijven focussen. Het zou mooi zijn als iedereen dat zou doen. Het begint bij waarde toevoegen aan hetgeen je jat.
WAARDE TOEVOEGEN VANUIT EEN LEGITIEM DOEL
Veel mensen jatten uit een gebrek aan creativiteit. Of ze zien iemand succesvol zijn in iets en denken dan: “hé, zoals hij het doet, dat ga ik ook eens doen”. Ze gaan dan helemaal voorbij aan de context. Daarmee bedoel ik de talenten van die mensen, de achtergrond, know-how en het netwerk van de bewuste persoon en de vele jaren die deze mensen hebben geïnvesteerd in hetgeen ze succesvol maakt.
Jatten gebeurt dan vanuit een eigen gebrek. En als je dat maar vaak genoeg blijft doen, wordt het vanzelf jatten uit wanhoop. Denk aan teams die net als de Nederlandse hockeyselectie ijsbaden namen, zonder echte kennis daarover te hebben. Of Amerikaanse roeiers die de trainingsschema’s van de Russische wereldkampioenen gingen trainen en overtraind raakten omdat die Russen systematisch trainingen oversloegen buiten hun coach om… Tja, dan heeft het een averechts effect. Je onkunde maakt je dan volstrekt belachelijk.
Kan het nog erger? Ja! Er zijn mensen die hele verdienmodellen en bedrijven hebben op basis van die wanhoop bij mensen. Zo van: “Ik vertel je hoe ik miljonair ben geworden, als je naar mijn cursus komt. Kopieer mijn methode maar, want die werkt toch wel voor iedereen en overal”. Honderden mensen trappen daar met open ogen in.
HOE VOEG IK WEL WAARDE TOE?
Dat kan naar mijn mening op 3 manieren.
1. Het begint bij aandacht geven aan je eigen talenten en uniekheid. Wat maakt jou als individu nu uniek? Hoe kun je jouw specifieke smaak toevoegen aan je bestaande aanbod en er zo iets unieks van maken? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit zou moeten kunnen. Daarvoor moet je jezelf wel een beetje kennen.
2. Ook kun je het bestaande aanbod koppelen aan een nieuwe behoefte of een nieuwe doelgroep. Als iemand in Zeeland of Nieuw Zeeland heel succesvol is met een aanbod richting een bepaalde doelgroep, dan kan dat wellicht ook wel werken in Zuid-Holland of Australië. Dat zijn leuke zaken om te onderzoeken. En als het echt zo is, om ze ook toe te passen.
3. Waarde toevoegen kan ook door geïnspireerd te raken over een aanpak die niet volledig voorziet. Omdat jij meer weet met betrekking tot de behoeften van de doelgroep! Op het eerste idee ben je wellicht niet gekomen, maar het zet je wel aan tot het tweede. Heb jij even mooi geluk! Dat je al die interesse, tijd en energie in je doelgroep hebt gestoken dat je dit nu wél zelf kunt bedenken.
Het mooie is, daar raak ik dan ook weer geïnspireerd van! En met mij hopelijk vele anderen. Zo krijg je een kettingreactie die leidt tot meer toegevoegde waarde. En daar worden we uiteindelijk allemaal blij van!